Hlavní obsah

Pomozte zamezit plýtvání a buďte během letu bez jídla, vyzývají aerolinky

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Japan Airlines chce bojovat proti plýtvání jídlem. Na vybraných letech proto cestujícím nabízí možnost vzdát se pokrmů a ušetřit tak množství potravin nebo zbytků, které by jinak skončily v koši či kontejneru. Podle Organizace spojených národů se ročně po celém světě vyhodí kolem 1,3 miliardy tun jídla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Iniciativa Japan Airlines je poměrně nová, testována je teprve od poloviny listopadu, a tak je možnost vzdát se jídla dostupná pouze na lince mezi tokijským letištěm Haneda a thajským Bangkokem, uvádí server Independent. Jelikož jde o relativně krátký let, navíc přes noc, mnoho cestujících by jídlo odmítlo i normálně.

Nyní si mohou pasažéři dopředu zvolit, zda chtějí, aby jim bylo jídlo podáno, či nikoli. Tuto možnost zaškrtnou buď při nákupu letenek, nebo krátce po něm. Aerolinky tak jídlo zkrátka nepřipraví a vyhnou se tak případnému vyhození jídla nebo zbytků.

Potraviny pro miliony hladovějících

Možnost letu bez jídla si mohou vybrat cestující ze všech dostupných letových tříd. Nabídka je cílena na pasažéry, kteří chtějí zkrátka cestu prospat, a tak místo pokrmu mohou dostat třeba spací masku nebo kartáček na zuby, píše CNN.

Koncept je inspirován iniciativou OSN, která vyzývá k menšímu plýtvání jídlem. Toho se podle dat organizace ročně vyhodí na 1,3 miliardy tun. Takové množství by údajně nasytilo 815 milionů hladovějících lidí až čtyřikrát. Do těchto čísel není započítáno pouze jídlo, které vyhodí řetězec či samotný strávník, ale i potraviny, které se z pěstírny či farmy ani nedostanou na pulty.

Server Independent připomíná, že Japan Airlines nejsou jedinou leteckou společností, která chce udělat krok k větší udržitelnosti. Například aerolinky British Airways už dříve v tomto roce oznámily, že přestanou používat jednorázové plasty. O takzvaný zero-waste přístup se pokouší rovněž australské aerolinky Qantas.

Žena žaluje aerolinky za nepříjemný zápach v letadle. Měl jí způsobit újmu

Cestování

Anketa

Vzdali byste se během letu jídla, abyste přispěli ke snížení plýtvání potravin?
Ano
33,6 %
Ne
62,6 %
Nevím
3,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 890 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám