Hlavní obsah

Pohádkově nasvícená zoo na jihočeské Hluboké okouzlí děti i dospělé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou, známá mezi lidmi léta i pod dřívějším názvem Zoo Ohrada, letos již podvanácté pro adventní atmosféru a zpestření prohlídek instalovala působivé osvětlení, obsahující i světelné modely zvířat. Tisíce nízkoenergetických LED světel se poprvé rozzářily 9. prosince, návštěvníci si mohou tuto hru světel v prostředí zoo vychutnat do 8. ledna.

Foto: Petr Hejna

Areál hlubocké zoo po setmění

Článek

Během večerní a podvečerní prohlídky je možné sledovat část chovaných zvířat, aktivních i po soumraku (některé úseky se uzavírají v 16 hodin, proto je lepší naplánovat návštěvu s předstihem a spojit „běžnou“ prohlídku s touto mimořádnou), další zvířata jsou tvořena světelnými modely. Těch je celkem dvacet dva, letošní novinkou je například více než třímetrový los evropský, jehož rodinka je umístěna právě v sekci losího výběhu, kde končí, letos i prodloužená, večerní prohlídková trasa.

Foto: Petr Hejna

Svítící los evropský

Kromě zmíněného losího páru s mládětem je obdobně k vidění jelení rodinka, ale i tučňáci, páv, labutě, plameňáci… Procházet se dá pohádkovými branami i podle barvy měnící zdi se siluetami zvířat, obří vánoční koule plně souznívá s časem adventu. Nechybí samozřejmě betlém z přírodního materiálu, kterým je dřevo. U výběhu nosálů magickou atmosféru letní noci navozuje iluze vzduchem poletujících světlušek.

Pro tuto bezmála tři hektary zabírající decentní a působivou světelnou show prodloužila zoo otevírací dobu do 19 hodin. Za zmínku stojí, že na instalaci spolupracovali i studenti střední školy elektrotechnické SOŠE Hluboká nad Vltavou. Jak za dne, tak po setmění, je pěkný pohled přes hladinu Munického rybníka na zámek Hluboká, večer nasvícený a dominující krajině.

Foto: Petr Hejna

Pohádková brána

Během denní prohlídky rozhodně zaujmou šelmy, jako je tygr ussurijský, a to dokonce se statnými mláďaty, podobně jako naše největší kočkovitá šelma, kterou je ve volné přírodě těžko pozorovatelný rys ostrovid. Pro laika je až neskutečné, jak z loni v červenci narozených „koťátek“ jsou dnes mohutné a statné „kočičky“. Rodiče Oliver a Altaica mají být na co pyšní.

Muzeum ve slovenské Dubnici vychází vstříc handicapovaným

Cestování

Nejen děti si vychutnají vodní hrátky vyder říčních, majících evidentní zájem o předvádění se před návštěvníky. Terária jsou sice v zimním období uzavřena, ohřát se ale lze v tropickém pralese, nacházejícím se v pavilonu Matamata. Teplota je tam opravdu vysoká - a ještě vyšší je vzdušná vlhkost, orosené brýle se aklimatizují vcelku rychle, zato například u fotografické techniky je nutno počítat s cca 15 minutami.

Dětem jistě učaruje dovádění malých opiček, tamarínů vousatých, sklo umožní pohled pod hladinu jihoamerické řeky, kde odpočívají dravé piraně. Během večerní prohlídky je možné posedět v příjemném teple ve vstupu mravenčího pavilonu (k mravencům se ale od 16. hodiny nedostanete), zato trvale lze zhlédnout výstavu výtvarných prací na téma Lesy a příroda kolem nás.

Bližší informace o provozní době, vstupném, chovaných druzích zvířat, možnostech podpory adopcí vybraného zvířete a další nabízejí webové stránky zahrady, které patří uznání za tuto akci dávající zoo další rozměr.

Mohlo by se vám hodit na Firmy.cz: Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou

Reklama

Výběr článků

Načítám