Hlavní obsah

Podzim v přírodě. Vyrazte za hranice do pitoreskních národních parků

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek podzimu je ideálním obdobím, kdy zamířit do přírody. Teploty jsou mnohde ještě velmi příjemné a při troše štěstí se vyhnete i dešti. Přestože Česko nabízí spoustu hezkých míst, možná toužíte vyrazit na víkend za hranice. Často při tom nemusíte nikterak daleko. Navštívit můžete německé národní parky Saské Švýcarsko a Berchtesgaden nebo Stelvio v severní Itálii.

Foto: Profimedia.cz

Symbolem Saského Švýcarska je skalní most Bastei.

Článek

Saské Švýcarsko, Německo

České Švýcarsko s jeho ikonickou Pravčickou bránou nebo Soutěskami jste už nejspíš navštívili. Překročili jste ale někdy hranice do Německa, abyste prozkoumali Saské Švýcarsko? I v něm najdete spoustu zajímavostí, ať už jsou to skalní útvary, stolové hory nebo symbol národního parku, kamenný most Bastei. Pravda, podobně jako na Pravčické bráně, i tady bývá poměrně rušno a za klidem byste se měli vypravit jinam. Z Bastei se ale otevírají krásná panoramata na labský kaňon snad v jakémkoli ročním období. Když podzim barví listy do žlutých a oranžových odstínů, je to velmi romantický výjev.

Na území Saského Švýcarska se nachází také ohromná skalní pevnost Königstein, která je spojena i s panovníkem Karlem IV. A pokud po náročnější procházce přírodou zatoužíte po relaxaci, navštivte městečko Bad Schandau, které se nachází jen několik desítek kilometrů od Hřenska. Jde o nejstarší lázně v Sasku, v místním docela komorním wellness zařízení si můžete odpočinout v několika saunách nebo při poslechu podvodní hudby.

Nejstarší lázně v Sasku jsou k Čechům přívětivé

Cestování

Berchtesgaden, Německo

Německý národní park Berchtesgaden leží zaklíněn v bavorských Alpách. Turisté do něj míří kvůli několika hlavním atrakcím. Jednou z nich je rozlehlé ledovcové jezero Königssee, po němž se můžete vydat na plavbu lodičkou. Doputujete s ní až ke kostelu sv. Bartoloměje, který už na první pohled zaujme svými červenými cibulovými stříškami evokující spíše architekturu pravoslavných kostelíků a chrámů. Panorama za svatostánkem zdobí alpské štíty lemující kolem dokola celé jezero. Skoro jak fjord.

Foto: Profimedia.cz

Bavorský národní park Berchtesgaden není velký, ale na kouzlu mu to neubírá.

Druhou hlavní atrakcí u Berchtesgadenu je Orlí hnízdo, někdejší horské útočiště Adolfa Hitlera, které shlíží na údolí z výšky 1820 metrů nad mořem. Pod budovou, která byla koncem druhé světové války neúspěšně bombardovaná spojenci, se nachází štoly. Z jedné z nich vozí do hnízda turisty dobový zlatý výtah. Ze zlata ve skutečnosti není, přestože tak vypadá.

Berchtesgaden se nachází jen kousek od Mnichova a hned za hranicemi v Rakousku můžete navštívit Salcburk. Ten kvůli své poloze, a právě blízkosti Orlího hnízda koncem války bombardování rovněž neunikl.

Neziderské jezero - Seewinkel, Rakousko

Poněkud odlišnou krajinu nabízí rakouská spolková země Burgenland ležící podél hranic s Maďarskem. Hory v ní nenajdete. Kolem Neziderského jezera, které je největší v Rakousku a jedno z největších stepních jezer v Evropě vůbec, je země v podstatě placatá. Jedná se ale o unikátní a vysoce zajímavou oblast pokrytou rákosovým porostem, mokřinami a močály. Netřeba dodává, že místo oplývá velkou mírou biodiverzity. Obzvláště část Seewinkel je jednou z nejznámějších pro hnízdění ptáků. Park lze objevovat pěšky, kvůli rovinatému rázu i velmi pohodlně na kole či na koni. Burgenland má silnou jezdeckou tradici.

Foto: Profimedia.cz

Rákosové pásy poskytují ideální prostředí pro hnízda ptáků. Národní park u Neziderského jezera je proto rájem ornitologů.

Samotné Neziderské jezero je ideálním místem pro vodní sporty. Je kolem něj dost větrno, protože vítr se nemá o co zastavit. Burgenland se také pyšní množstvím slunečných dní. A pokud sem dorazíte na podzim, můžete mít štěstí na vinobraní. Spolková země je jedním z hlavních producentů vína v Rakousku.

Největší rakouské jezero je rájem pro rekreaci i divoké vodní sporty

Cestování

Stelvio, Itálie

Sever Itálie, ať už Jižní Tyrolsko nebo Trentino, znají Češi především v zimě. Střediska v Dolomitech se dlouho drží na předních příčkách popularity a o takém Val di Fiemme či Madonně di Campiglio není třeba se dlouze rozepisovat. Přestože Češi oblast objevují už i v létě (nebo během jara a podzimu), není jich zdaleka tolik jako právě v zimě.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Otestujte svou odvahu a přejděte visutý most.

Kousek od oblíbených údolí najdete jeden z nejstarších národních parků Itálie Stelvio. Vyhlášen byl už v roce 1935 a díky své rozloze patří k jedněm z největších v celých Alpách — rozprostírá se i přes část sousední Lombardie. Ztratit se tu můžete na hodiny a hodiny a pitoreskních výjevů se jen tak nenabažíte. Obzvlášť pokud se vám poštěstí vychytat modrou oblohu a hřejivé sluneční paprsky. A jelikož s mobilním signálem to v parku vázne, dopřejete si také nefalšovaný digitální detox.

Foto: Michael Švarc, Novinky

V parku najdete množství potůčků a říček. Voda se dá i pít.

Pro začátek můžete vyrazit do Val di Rabbi, kde můžete svou odvahu otestovat při přechodu zdejšího sto metrů dlouhého visutého mostu. Na pohled se to nezdá, ale pěkně se houpe a pod ním je docela hluboko.

Na nenáročnou túru můžete vyrazit jen o kousek dál. Nedaleko visutého mostu najdete široké údolí s vodopády, kolem kterých vede pohodlná turistická trasa. Je sice do kopce, ale pomalým tempem se to dá zvládnout. Projdete se příjemně voňavým a vlhkým lesem a dá se odsud vystoupat až na ledovcovou planinu.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Ve Val di Rabbi najdete i vodopády.

Triglav, Slovinsko

Národní park Triglav patří bezesporu mezi nejnavštěvovanější místa ve Slovinsku. Od Česka sice neleží úplně blízko, ale na druhou stranu se delší cesta vyplatí, třeba během prodlouženého víkendu. Jedná se o jediný slovinský národní park, který však patří mezi ty nejstarší evropské. Poprvé byl prohlášen za chráněnou oblast už v roce 1924. Kromě nejvyšší hory země, podle níž se park jmenuje, tu najdete například i ledovcové jezero Bohinj, které naneštěstí stojí lehce ve stínu známějšího Bledu.

Foto: Profimedia.cz

Triglavský národní park je jediným ve Slovinsku.

Národním parkem prochází dálková turistická trasa Alpe-Adria Trail, která částečně zasahuje také do Itálie a pokračuje dále do Rakouska k tamní nejvyšší hoře Grossglockner. Ve Slovinsku vede také údolím řeky Soča, která je velmi populární mezi příznivci raftingu. Je totiž docela divoká.

Zapomeňte na Bled. Bohinj je nejkrásnější slovinské jezero

Cestování

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Anketa

Který národní park byste chtěli navštívit?
Saské Švýcarsko
23,3 %
Berchtesgaden
10,5 %
Neziderské jezero - Seewinkel
6 %
Stelvio
24,8 %
Triglav
35,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 133 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám