Hlavní obsah

I Ekvádor má své Machu Picchu. Vydejte se k Ingapirce, slavné zdi Inků

Novinky, Martin Zeman pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ekvádorských Andách, přes tři tisíce metrů vysoko, se nachází nejvýznamnější incká stavba na území Ekvádoru – Ingapirca. V kečujštině znamená tento název zeď Inků, což napovídá o účelu této stavby. Měla dohlížet na důležitou inckou cestu spojující dvě hlavní města Cuzco a Quito.

Foto: shutterstock.com

Ingapirca je nejdůležitější stavbou Inků na území Ekvádoru. Dnes je přirovnávána ke slavnému Machu Picchu.

Článek

Většina z nás má inckou říši spojenou především se sousedním státem Peru, ale málokdo již ví, že v posledních letech trvání této velkolepé říše se to podstatné odehrávalo také na území Ekvádoru. Incká říše v té době zabírala území od středního Chile po jižní Kolumbii. Její poslední vládce Atahualpa se narodil v Ekvádoru stejně jako jeho slavný otec Huayna Capac. Ze svého sídla v Quitu vedl vítěznou občanskou válku se svým bratrem Huáscarem a právě po skončení této války se v severním Peru vylodil španělský dobyvatel Francisco Pizarro. Pokračování tohoto příběhu s tragickým koncem již všichni dobře známe z hodin dějepisu.

Foto: shutterstock.com

Vraťme se ale k příběhu Ingapircy. Cuzco a Quito, současné hlavní město Ekvádoru, dělí téměř 3000 kilometrů. Celá incká říše byla propojena sítí zpevněných cest, na nichž se budovaly stanice, takzvané tambos. Jednou takovou byla i Ingapirca. Vyrostla koncem 15. století při incké expanzi na území Ekvádoru jako správní a náboženské centrum této oblasti. Zároveň byla místem, kde mohli odpočívat běžci chasqui, kteří nosili důležité zprávy či balíky po celé incké říši. V neposlední řadě sloužila jako sýpka, v níž se uskladňovaly potraviny v oválných stavbách zvaných colcas. Díky těmto sýpkám mohli Inkové zabezpečit svůj lid v dobách neúrody. Ingapirca je výjimečná tím, že se zde mísí incká architektura s místní architekturou cañari. Archeologický výzkum španělských vědců z let 1974–1975 potvrdil, že toto místo obyvatelé kultury cañari využívali pro své ceremonie již před příchodem Inků.

Foto: shutterstock.com

Hlavní a také nejzachovalejší stavbou celého areálu je chrám slunce. Budova elipsovitého tvaru je postavená přímo na posvátné skále. Precizně opracované a dokonale do sebe zapadající kameny dokazují výjimečnost tohoto chrámu. Kvalitou se vyrovná těm nejvýznamnějším stavbám v Cuzcu. Vedle chrámu měly svá obydlí tzv. Acllas neboli panny slunce. Účastnily se náboženských ceremoniálů, tkaly tu nejjemnější vlnu pro samotného vládce a Inka jimi také obdarovával své významné generály či hodnostáře.

Foto: shutterstock.com

Dojem z neobyčejného místa umocňuje okolní úchvatná andská příroda, kterou je možné blíže poznat na tzv. Inca trailu. Při třídenním pochodu po staré incké stezce, která začíná ve vesničce Achupallas, se vrátíte o pět set let nazpět. Poznáte nedotčenou přírodu a prostý život indiánů, který se od dob Inků příliš nezměnil. Odměnou za namáhavý pochod vám bude právě pevnost Ingapirca, která se nachází na jeho konci. Zatím nebyla objevena davy turistů, a tak si můžete zcela nerušeně vychutnat jedinečnost tohoto místa.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Toužíte po exotické a přitom bezpečné dovolené? Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel poznat nejrozmanitější zemi naší planety – Ekvádor. Pozoruhodná příroda s divokou faunou i flórou se střídá s úchvatnými inckými památkami a nekonečnými písečnými plážemi na pobřeží Tichého oceánu.

Proniknete i do hloubi tajuplného Amazonského pralesa, kde lidé stále žijí svým tradičním způsobem daleko od vymožeností civilizace. Odpočiňte si a načerpejte energii v tomto nádherném koutě světa a poznejte tradiční kultury pevně spjaté s přírodou.

Využijte naši jedinečnou nabídku! Při zakoupení zájezdu do 30. 11. 2017 zaplatíte zálohu pouze 7000 Kč za osobu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám