Hlavní obsah

Azorské ostrovy – ráj, který vám splní každé přání

Novinky, Jan Kubišta pro Delfín travel

Atlantikem omývané Azory jsou bezesporu zajímavé souostroví. Všech devět ostrovů má společné rysy, přesto se od sebe značně liší. A každý z nich si pro návštěvníky připravil jiná lákadla – ať je vaše představa ideální dovolené jakákoli, azorský ráj ji naplní.

Foto: shutterstock.com

Ostrov Pico nabízí všem milovníkům pěší turistiky neskutečné výhledy.

Článek

Azorské ostrovy jsou rozděleny do tří geografických skupin – východní, centrální a západní – a jejich společným znakem jsou všudypřítomné důkazy sopečného původu, nedotčená příroda, zelené bohatství a božský klid. K tomu však každý z ostrovů přidává něco navíc. Během dovolené se tedy rozhodně vyplatí poznat všechny – můžete využít místní aerolinky nebo si udělat výlet lodí.

Santa Maria – nejvíce slunce a krásné pláže

Ve východní skupině najdete největší z azorských ostrovů São Miguel.

Foto: shutterstock.com

Takovou jeho starší sestrou (jedná se o geologicky nejstarší ostrov) je malý ostrov Santa Maria, na který se dostanete trajektem z města Ponta Delgada.

Díky jižnější poloze nabízí Santa Maria více slunečních paprsků než zbytek souostroví, a tak se stala vyhledávaným cílem výletníků zejména z řad místních. Míří sem především v létě za koupáním a s oblibou navštěvují pláž Praia da Formosa, jejíž písek má oproti ostatním černým azorským plážím podstatně světlejší barvu. Každoročně se tu také koná multižánrový hudební festival Maré de Agosto.

Foto: shutterstock.com

Terceira, ostrov plný historických pokladů

Terceira znamená třetí a ostrov dostal toto jméno prý proto, že byl portugalskými mořeplavci objeven jako třetí v pořadí. Slouží jako vstupní brána do nejpočetnější centrální skupiny ostrovů.

Je to místo pastvin, vinic, úchvatných sopečných jeskyní, malebných vesnic a kulturních památek. Terceiru proslavila také americká vojenská základna. Největším turistickým lákadlem je bezesporu historické město a významný přístav Angra do Heroísmo. Barevné domky, úzké uličky, kostely a jedinečná poloha města jej činí jedním z nejhezčích v Portugalsku.

Foto: shutterstock.com

Pěší túry na Pico a São Jorge

Pro milovníky horské turistiky je jasným cílem ostrov Pico – právě zde se nachází nejvyšší hora celého Portugalska. Výstup na Ponta do Pico (2351 m) je pro návštěvníky povinností. Vulkanický vrchol nabízí úžasný výhled a je přirozenou dominantou celého ostrova, který se od ostatních velmi liší. Zajímavostí je pěstování révy na rozlehlých lávových polích a z ní zrozená vynikající vína, která rozhodně nezapomeňte ochutnat.

Foto: shutterstock.com

Lávová pole osázená vinnou révou.

Také São Jorge je jeden z nejlepších ostrovů pro milovníky pěších túr. Užijete si zde nádhernou přírodu, strmé útesy, svěží zeleň, spoustu termálních pramenů a kouzelné pobřežní vesnice. Výtečný je také sýr, který se tu vyrábí a nese název ostrova.

Foto: shutterstock.com

Ráj pro romantiky – Faial a Graciosa

Faial je známý jako „modrý ostrov“ – snad nikde jinde nenajdete tolik dechberoucích květů hortenzií!

Foto: shutterstock.com

Můžete zde navštívit malebné městečko Horta s velikým přístavem, kde se často potkávají jachty boháčů i celebrit, nebo se vydat prozkoumat krásy zvláštní sopečné krajiny v místě Capelinhos. Romantiku si užijete i v severní části centrální skupiny.

Kouzlem ostrova Graciosa je zejména atmosféra všudypřítomného klidu.

Foto: shutterstock.com

Tu podtrhují idylické vesničky s bíle natřenými domky a pohled na starodávné bělostné větrné mlýny, které září do dálky a úžasně se vyjímají na fotografiích.

Zbývající azorské ostrovy Flores a Corvo patří do tzv. západní skupiny. O jejich krásách si povíme příště.

Inzertní sdělení:

V temně modrých dálkách Atlantského oceánu se skrývá neobyčejný přírodní ráj – Azorské ostrovy. Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel prozkoumat největší ostrov tohoto souostroví São Miguel, kterému se přezdívá “zelený ostrov”.

✈ ✈ ✈ ✈

Poznejte Albánii s cestovní kanceláří Delfín travel, nechte se překvapit historickými památkami i nádhernou přírodou.

Na tomto poznávacím zájezdu objevíte také kontrasty této země. Od dechberoucích hor a zapomenutých vesniček až po památky z dob helénských, římských a byzantských nebo též jedinečnou otomanskou architekturu zapsanou v seznamu kulturního dědictví UNESCO. Poznejte s námi luxus i chudobu, panenské pláže, přírodní úkazy i vynikající albánskou kuchyni.

Související témata:

Výběr článků

Načítám