Hlavní obsah

Po málo známých cestách západní Kréty

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohutné klenuté stavby připomínají úkryty pro vojenské tryskáče. Jsou to však dva tisíce let staré nádrže na vodu a ještě nedávno sloužily původnímu účelu.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Nábřeží v Chanii

Článek

Aptera, jak se místo nedaleko města Chania na západní Krétě jmenuje, bývala mocným a bohatým městským státem už v minojských dobách. Archeologové odhadli počet obyvatel na dvacet tisíc.

Cesty staletí

Procházka po rozlehlé náhorní plošině je jako cesta časem. Stopy po minojském osídlení jsou povětšinou ukryty pod zemí, ale dórské hradby vystavěné z mohutných kvádrů člověka přinutí k zamyšlení nad dovedností stavitelů před třemi tisícovkami let. Po Římanech zůstaly ty cisterny a nedávno zrekonstruované divadlo.

Na místě, kde stojí byzantská kaple sv. Jana, která byla součástí již zrušeného kláštera, stával podle legendy starověký chrám, v němž se odehrál pěvecký souboj mezi Múzami a Sirénami. Sirény prohrály a byly odsouzeny k věčnému žití v moři. Tam se z nich staly mrchy, které svým zpěvem svádějí a navádějí mořeplavce na skaliska a ničí jejich lodě.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Římské stavby v Apteře

Na ostrohu nad zátokou Souda se tyčí turecká pevnost, dole u vody je někdejší palebné postavení německého wehrmachtu z doby okupace. Na protější straně zátoky, aby toho nebylo málo, je námořní základna NATO.

To je už jiná kapitola, protože tu původní, antickou a byzantskou epochu, ukončilo zemětřesení, které na kraj uhodilo v sedmém století.

Klášter jako farma

Mezi nejvýznamnější církevní instituce na Krétě patří klášter Agia Triada. Byl založen v 17. století, ale o dvě stovky let později ho Turci na sklonku své vlády na Krétě vypálili. Zničili přitom množství vzácných rukopisů a ikon. Po revoluci se klášter rychle oklepal, zničené budovy byly obnoveny a přistavěly se i další.

Agia Triada je dokladem toho, že duchovní rozměr života lze bez problémů skloubit s tím materiálním. Funguje totiž nejen jako instituce církevní, ale také jako prosperující firma, v tomto případě farma.

Ke klášteru patří rozlehlé pozemky, na nichž se pěstují vinná réva a olivovníky. Z nich se vyrábí víno a olej, které jsou nejen požehnané, ale i zaručeně bio. Z odpadu po hlavních výrobních procesech se destiluje pálenka (na rozdíl od lahodného vína je hnusná) a vyrábějí se olivová mýdla, krémy a další kosmetické přípravky.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Klášter Agia Triada

To všechno lze v klášteře vidět, ochutnat a třeba si i koupit. Z výtěžku, který je značný, podporuje klášter charitativní projekty a okolní školy.

Klášter provozuje také muzeum, v němž návštěvníkům ukazuje, jak a čím se v minulosti pracovalo na polích. Přirozeně má i velmi hodnotnou sbírku ikon, které se podařilo před zničením zachránit.

Biopotraviny a biokosmetika jsou populární i na Krétě. Zabývají se jimi větší i malí výrobci. Jedním z nich je Stalis Menousaras v malebné vesničce Argiroupoli blízko Chanii.

Má několik tisíc stromů avokáda a z ovoce vyrábí oleje a krémy. Obchodníci je prodávají v Řecku i v zahraničí. Poptávka je větší než nabídka. Na otázku, proč nevysadí další stromy a nevyrábí víc, Stalis odpověděl: „Rodinu to pohodlně uživí, tak proč nakupovat nové pozemky a technologie. Místo toho klidně spím, nervy mám v pořádku, chutná mi jídlo i dobré víno.“

Přes hory a doly

Běžný návštěvník Kréty zpravidla tráví dovolenou na severním pobřeží a o tom jižním se toho moc nedozví. Někteří znají turistickou vesničku Matala a slavnou soutěsku Samaria.

Vydáte-li se z Rethymnonu přes hory a doly, po třiceti kilometrech projedete vesnicí Spili. Sem dojedou autobusy z pobřeží, návštěvníci si koupí kostku biomýdla, dají si biočaj nebo biokávu a jedou zpět do svých hotelů. Tady končí „turistická civilizace“, dál jedou jen odhodlaní.

Silnička se kroutí nad hlubokou strží, kterou teče říčka. Když vane ten správný vítr, slyšíte v soutěsce Kourtaliotiko zvuky podobné pleskání lodních plachet. Zanedlouho se objeví moře, ale je to k němu ještě mnoho klikatých kilometrů.

Klášter sv. Jana v Preveli ve skalách nad mořem byl jedním z nejaktivnějších center odporu obyvatel Kréty proti cizí okupaci. Začala tam revoluce, která vedla k osvobození Řecka od turecké nadvlády a klášter byl i centrem odporu proti okupaci německé.

Mniši pomáhali partyzánům, v klášteře a v jeho okolí ukrývali desítky spojeneckých vojáků, kteří se nestihli evakuovat před obsazením ostrova.

Tipy na cestu

Nejlépe autem

Na některá z popsaných míst anebo do jejich blízkosti se lze z Chanii nebo z Rethymnonu dostat místními autobusovými linkami. Pohodlnější a rychlejší je ale auto z půjčovny.

Cena na den s kompletním pojištěním se pohybuje kolem 40 eur.

Sezóna

Jako všude ve Středomoří je i na Krétě hlavní sezóna od konce června do začátku září. Ještě začátkem října tam je teplo a voda je po létě vyhřátá.

www stránky

explorecrete.com

west-crete.com

kreta.rovnou.cz/index.html

visitgreece.gr

Jižní pobřeží nejsou jen památky a přírodní krásy. Najdete tam i turistické a cyklistické stezky a pláže, patřící k nejhezčím na ostrově.

Reklama

Výběr článků

Načítám