Hlavní obsah

Opravený hrad Vízmburk se otevírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Učiteli z Havlovic Jaroslavu Balcarovi se spolu s partou nadšenců podařilo opravit a zakonzervovat zříceninu hradu Vízmburk na Trutnovsku.

Veřejnosti se otevírá opravená zřícenina hradu VízmburkVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Hradní bránu plánuje Sdružení pro Vízmburk otevřít v sobotu veřejnosti. „Podmínky dotace jsme splnili. Ručil jsem mj. domem, o který tak určitě nepřijdu. Pod mostem neskončím díky tomu, že většinu administrativy jsem si dělal sám a měl dílo neustále pod dohledem, aby mě někdo nepodvedl,“ s úlevou konstatoval Balcar, jehož vízmburské sdružení představuje správce státem vlastněné památky.

Mimo turistické hledáčky. Mezi neobjevenými skvosty Česka jsou zámky i muzea

Tipy na výlety

Práce na obnově hradního areálu trvaly pod dohledem památkářů necelý rok. Ruku k dílu přiložili členové sdružení, z nichž každý něco uměl. „Dělali jsme tady skoro každodenně po práci o víkendech a svátcích. Mrzelo nás, že tu máme jeden z nejvýznamnějších archeologických objevů současnosti, a nikdo s tím nic nedělá,“ podotkl Balcar.

Hlavní práce proběhly loni

Řemeslníci museli při opravě hradních prostor zachovávat dobové technologie. „Neustále bylo nutné vše kontrolovat, aby výsledek odpovídal středověké realitě. Alfou a omegou byla vápenná malta s decentním přídavkem bílého cementu, který středověcí stavitelé neznali. Ovšem vápno bylo také úplně jiné než dnes,“ popisuje Balcar, jemuž po dobu hradních oprav prošel rukama snad každý kus pískovce. „Hlavní práce se stihly v průběhu loňského roku a zbylé kosmetické úpravy dokončujeme od letošního jara,“ doplnil.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Balcar na nádvoří Vízmburku

Návštěvníci najdou za zastřešenými hradbami Vízmburku tři jedinečně zachovalé středověké sklepy. V jednom z nich se uchovaly háčky, zřejmě na věšení masa. Spatří tu také věrnou repliku černé kuchyně, vyhlídkovou věž nebo sály s artefakty z archeologických výzkumů a expozici husitství. Přístupná bude hodovní místnost z 15. století, šatlava a galerie. Exponáty nalezené na Vízmburku zůstanou v muzeu. Hrad obohatí jejich věrné repliky.

Hradní zříceninu, zakonzervovanou půl tisíciletí v lese pod nánosem zeminy, objevil začátkem sedmdesátých let minulého století rodák z nedaleké Úpice Antonín Hejna (1920–1986). Zakladatel české archeologie středověku našel unikátně zachovalé části stavby přezdívané východočeské Pompeje, jejichž existenci málokdo předpokládal.

Vízmburku, postavenému po vzoru královských hradů, ve 13. století vládl zprvu rytíř Tas z mocného východočeského rodu Pánů erbu zlatého třmene. Hrad později získali páni z Dubé, kteří ho drželi do jeho poboření spojenými slezskými městy v roce 1447.

Sdružení počítá s naučnou stezkou do polské obce Ząbkowice Śląskie. Stezka propojí devatenáct historických objektů v česko-polském příhraničí.

Uhelné safari zve do útrob obřího bagru

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám