Hlavní obsah

Plzeň touží po Chlumu s rozhlednou, kopec koupí od biskupství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Peklo se to dlouho, ale zřejmě je hotovo. Plzeňská radnice si po několikaletém vyjednávání plácla s biskupstvím na odkoupení rozlehlých pozemků, které římští katolíci získali v restituci na vrchu Chlum. Otevírá se tak cesta k obnovení turistické chaty pod rozhlednou na vrcholu.

Foto: Vizualizace projektstudio8

Nová chata na Chlumu podle představ projektantů

Článek

Městu patří pouze malý plac u vyhlídkové věže – ta je sice v soukromých rukou, ale přístupná veřejnosti. Téměř celý zbytek kopce, třiatřicet hektarů, vlastní církev. „Je připravena smlouva na odkoupení Chlumu,“ řekl Novinkám plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO).

Cena: 60 korun za metr čtvereční. Celkem tedy jde bezmála o dvacet milionů, což je zhruba 3,5 milionu pod znaleckým odhadem. „Část těchto peněz bude sloužit k revitalizaci tamního přestárlého lesa,“ doplnil primátor s tím, že příslušný městský obvod Doubravka ještě přikoupí za půl milionu přístupovou silničku k rozhledně.

Foto: Ivan Blažek, Novinky

Pětadvacet metrů vysoká rozhledna patří mezi oblíbené turistické cíle

Celou transakci budou v dubnu schvalovat zastupitelé. „Pokud cena v místě a čase obvyklá koresponduje s cenou dohodnutou, tak si umím představit, že to podpořím,“ sdělil představitel opozice David Šlouf (ODS). V minulé koalici vedené ODS byla ve hře i směna pozemků, biskupství shánělo parcelu pro kostel na Lochotíně, jenže projekt nakonec skončil u ledu.

Moderní restaurace

Pokud Plzeň pozemky skutečně získá, svěří je do správy obvodu. „A můžeme se začít bavit o tom, kdy dojde na adaptaci celého tohoto území,“ podotkl primátor.

Studie na proměnu zanedbaného Chlumu v atraktivní lokalitu je už hotová. Pod sto let starou rozhlednou má opět vyrůst malá výletní restaurace – ta tam stávala od roku 1926, devadesátky ale nepřežila. Nahradí ji moderní objekt.

„Mně osobně se celkem líbí, byť občas slyším hlasy, že bychom tam měli znovu postavit tu starou chalupu, na kterou byli Plzeňáci zvyklí,“ poznamenal Zarzycký s tím, že do objektu by měl investovat obvod – podle tři roky starého odhadu by se stavba chaty mohla vejít i s infrastrukturou do zhruba pětadvaceti milionů.

Foto: Vizualizace projektstudio8

Nová chata na Chlumu podle představ projektantů

V plánu je i doplnění mobiliáře, revitalizace cest a instalace nových vyhlídek. Doubravecký starosta Tomáš Soukup (ANO) už dříve prohlásil, že proměna Chlumu patří mezi priority obvodu. „Chceme z něj vytvořit jedno z nejvyhledávanějších míst v Plzni,“ uvedl Soukup.

Zatím víkendy

Z konečné trolejbusu je to na 416 metrů vysoký vrchol 1,5 kilometru. Rozhledna měří 25 metrů. „Teď je otevřená o víkendech, od dubna to bude každý den,“ slíbil Lukáš Vostracký, který věž provozuje od loňského července. Loni ji od té doby navštívilo dva tisíce turistů.

Plzeň se své první ferraty asi jen tak nedočká. Plánují se ale jiné atrakce

Cestování

Mezi plzeňskými klenoty aneb Kde vzniká Berounka

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám