Hlavní obsah

Piloti letadla se 153 lidmi na palubě si ve vzduchu zdřímli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezvládí nad oblaky, tak by se dal popsat příběh letadla indonéské společnosti Batik Air, jehož oba piloti současně během letu na půl hodiny usnuli. Na palubě airbusu měli 153 cestujících.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Událost z konce ledna, o níž nyní informovalo indonéské ministerstvo dopravy, se nakonec obešla bez vážnějších následků. Způsobila ale sérii navigačních chyb.

Vedení letecké společnosti proto oba piloty ve věku 32 a 28 let suspendovalo. Airbus letěl na vnitrostátní lince z ostrova Sulawesi do hlavního města - Jakarty.

Podle letových záznamů se kapitán s druhým pilotem asi půl hodiny po startu dohodl, že se na chvíli prospí, protože prý předchozí noc moc neodpočíval. Kolega souhlasil a převzal řízení stroje, sám ale později též usnul.

Letadlo se tak podle vyšetřovací zprávy ocitlo po dobu 28 minut v bezvládí. Druhý pilot svou únavu vysvětlil tím, že má doma měsíc stará dvojčata a že své manželce během noci doma pomáhal.

Na spánek obou pilotů se přišlo tím, že se řízení letového provozu v Jakartě v určité chvíli marně snažilo navázat s airbusem kontakt. Z kokpitu ale nepřicházela žádná odezva.

Probudil se včas

Jeden z pilotů se naštěstí včas probral, probudil kolegu a okamžitě upravil nesprávný směr letadla. Stroj pak po letu trvajícím dvě hodiny a 35 minut bezpečně přistál v cíli.

Indonéský úřad pro bezpečnost letecké dopravy v reakci na incident vyzval všechny přepravce, aby zpřísnili kontroly posádek a dbali na dostatečný odpočinek personálu před každým letem.

Indonésie má podle deníku Le Figaro špatnou pověst v oblasti bezpečnosti letecké dopravy. Jako země, která se rozkládá na 17 tisících ostrovech rozprostřených v délce pěti tisíc kilometrů, je na ní silně závislá.

Otočka nad Grónskem. Boeing směr Los Angeles se vrátil do Amsterdamu kvůli nefunkčním toaletám

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám