Hlavní obsah

Památky zvou na noční prohlídky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až do hluboké noci zůstanou otevřeny poslední srpnovou sobotu brány hradů a zámků po celé republice. Jejich prohlídky navíc budou ozvláštněny scénkami ze života panstva a hudebními ukázkami, na vybraných hradech se budou třeba opékat špekáčky nebo vyprávět pověsti. Uskuteční se oblíbená Hradozámecká noc.

Foto: Profimedia.cz

Jedním z míst, kde se bude konat v sobotu 27. srpna Hradozámecká noc, je zámek Náchod.

Článek

V Libereckém kraji se zapojil hrad a zámek Frýdlant. Návštěvníci si tu zatančí, poslechnou koncert dobových nástrojů nebo se vydají do zámeckých komnat, kde uvidí scénky ze života panstva i sloužících. Na závěr ochutnají koláčky ze zámecké kuchyně. Na hradě Grabštejn se pro velký loňský úspěch reprízují noční prohlídky na téma místních pověstí doplněné o živou hudbu.

Hrad Trosky se proti předchozím letům, kdy zde duněla metalová hudba, zapojí romantičtější formou. Budou se zde opékat špekáčky, zahraje country kapela a zaměstnanci hradu budou návštěvníkům vyprávět hradní pověsti a báje.

Malebný zámek Kratochvíle láká na romantická zákoutí

Cestování

Na Pardubicku se k programu Hradozámecké noci připojí zámek Litomyšl s komickými scénkami na téma vdavek dcerky pana továrníka doplněnými o ukázky historických tanců. Slatiňanský zámek, respektive jeho areál, se stane dějištěm divadelního představení Strašidlo cantervillské, romantické, ale i dobrodružné povahy ocení pozvání na hrad Litice, kde se uskuteční noční prohlídky pouze s baterkou.

Sezona s prázdninami nekončí

V Královéhradeckém kraji se na zámku Náchod proradní sloužící během nočních prohlídek chystají na příjezd nového pána. Cizinců ale přijde několik, takže před kým je potřeba se přetvařovat?

Naopak na Opočně se během nočních prohlídek uskuteční setkání rakouského ministra zahraničí Klemense Václava Metternicha, pruského krále Fridricha Viléma III. a ruského cara Alexandra I., ale i zde bude setkání těchto státníků okořeněno vtipnými zápletkami. Na zámku v Ratibořicích bude provázet pan správce, komorník vévodkyně nebo všetečná a upovídaná komorná. Prohlídky jsou doplněny o krátká hudební vystoupení.

„Hradozámeckou noc vnímáme jako vrchol letní sezony. Pro větší komfort návštěvníků rozšiřujeme online prodej vstupenek, na většinu nočních prohlídek lze vstupenky zakoupit předem z pohodlí domova a tím se vyhnout čekání nebo i zklamání, že je vyprodáno,“ upozornil Miloš Kadlec, ředitel Územní památkové správy na Sychrově, pod jehož správu hrady a zámky na severovýchodě Čech patří.

S koncem prázdnin sezona na památkách nekončí. „Máme otevřeno do konce října, na Sychrově, v Zákupech a ve Slatiňanech celoročně a již nyní ladíme termíny vánočních prohlídek a adventních akcí na dalších objektech,“ dodal Kadlec.

Křížová cesta v nejmenším středočeském městě je oázou klidu

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:
Hradozámecká noc

Výběr článků

Načítám