Hlavní obsah

Památky se pustily do gruntování

Právo, Radek Plavecký

Kasteláni těžkými svazky klíčů uzamkli brány památek před davy návštěvníků, ale na mnoha středočeských hradech a zámcích je pořád rušno. Ač sem už nesmí žádní turisté kvůli pandemii, stále se tu něco děje. Více než obvykle se památkám teď mohou věnovat restaurátoři, stavebníci a správci.

Foto: Profimedia.cz

Sázavský klášter

Článek

„Rozpustili jsme skupinu průvodců, ti jsou doma, ale jinak se ostatní pracovníci pustili do úklidu, údržby, zahájili jsme restaurátorské a konzervátorské práce, které se jinak dělají jen přes zimu. Spoustu práce máme na zahradě. Alespoň k něčemu dobrému je tohle období. Teď se můžeme mnohem intenzivněji věnovat samotnému zámku a expozicím a máme na to víc času, než bychom měli za normálních podmínek. Práce je tady určitě dost,“ potvrdila Právu kastelánka zámku Konopiště u Benešova Jana Sedláčková.

Podobné je to v Sázavském klášteře. „Teď je ve zdejších budovách ještě načerpané teplo z léta, tak toho využíváme. Je to ideální třeba k pastování parket. Pokud by se takové práce dělaly až přes zimu, museli bychom k tomu topit. Kromě toho se pokračuje v restaurování nástěnných maleb v ambitu. Tady finalizujeme, dílo by mělo být dokončené nejspíš na konci adventního období,“ předpokládala kastelánka Sázavského kláštera Jaroslava Matoušová.

Na státní památky přišlo 3,6 milionu lidí, o milion méně než loni

Cestování

„V zimě, kdy už všechno teplo z kláštera zmizí, budeme mít čas a prostor na vymýšlení různých nápadů a námětů na příští rok. Ty nás ale napadají i teď během ručních prací, kdy si hlava může trochu odpočinout. Vymýšlíme různé edukační programy na oživení. Ukázalo se, že je o takové drobné akce určené pro pár lidí hodně velký zájem. Ani normální návštěvnost nebyla špatná, ale u těchto programů a tvůrčích aktivit jsme měli o čtvrtinu větší příjem, než jsme čekali,“ dodávala kastelánka Matoušová.

Menší památky bez výrazných výpadků

Návštěvníci se nyní nemotají pod nohama ani dělníkům na Točníku, kteří opravují brány, repliky znaků, erbů či římsy.

„Nové stavební práce už nestihneme vysoutěžit, na to je pozdě, ale snažíme se dodělat to, co je rozjeté. Dokončovat se bude i cesta na hrad a zbývají nám okna v kapli na Točníku. Před třemi dny jsme dostali k dispozici ještě nějaké finanční prostředky, tak se jedná, na co se použijí. Po této stránce se teď můžeme hradům věnovat víc,“ říkal kastelán Točníku a Žebráku na Berounsku Petr Zemánek. Ten litoval, že byla sezona předčasně ukončena.

„Na Žebrák i Točník chodili lidé o víkendech opravdu hodně a bohužel teď už ty tři víkendy nebudou. Lidé využívali, že jsme hlavně exteriérový hrad. Navíc nemůžu podle zkušenosti říct, že by lidé ignorovali nějaká opatření během sezony, lidé si dávali pozor, tak je to škoda,“ mínil kastelán Zemánek.

Menší středočeské památky neměly díky mnoha českým turistům výpadky v návštěvnosti tak velké, jako největší zdejší hrad Karlštejn, kam každoročně míří davy cizinců. Návštěvnost se tady propadla z loňských více než 212 tisíc návštěvníků na 120 tisíc lidí letos. I tady se teď mohou soustředit na rozsáhlé opravy hradu, který by byl jinak otevřený, a v době adventu musel zrušit například vánoční mši.

Celoročně bývá otevřený i Křivoklát, který zrušil tradiční Královský advent. Místo provádění turistů se i tady věnují úklidu, údržbě exponátů a přípravě nových expozic.

Historická elektrárna Hučák dlí přímo v srdci Hradce Králové. Prohlédněte si ji z dronu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám