Hlavní obsah

Památky navštěvuje méně lidí než vloni

Právo, ČTK, rap

Na středočeské hrady a zámky a také pražské památky a turistické cíle přichází méně lidí než vloni. Po prvním prázdninovém měsíci je patrné, že se po pandemii zatím příliš nedaří nastartovat běžný režim z dřívějších let. U některých turistických cílů se počty návštěvníků pohybují v ještě nižších číslech než loni po první vlně covidu-19.

Foto: Profimedia.cz

Méně návštěvníků zaregistrovala mimo jiné pražská Staroměstská radnice.

Článek

U Prahy je důvod zřejmý — chybějí zahraniční turisté a tuzemští je nenahrazují. Například vstupenku na Pražský hrad si letos v červenci podle mluvčího Správy Pražského hradu Jana Pastora koupilo jen málo přes 54 tisíc lidí, vloni to bylo téměř o pětinu víc a v předchozím roce to bylo dokonce přes 250 tisíc lidí.

Rozdíl je tedy hodně výrazný. V posledních dnech se podle Pastora situace přece jen trochu zlepšuje. „Opět už vidíme zaplněná nádvoří a fronty před návštěvnickými objekty,“ uvedl. Zájem je podle mluvčího nyní o prohlídku parku u prezidentského zámku v Lánech na Rakovnicku. Tam je letos dvojnásobek návštěvníků než běžně.

Obrovský pokles zaznamenala i Staroměstská radnice, přišlo sem o 77 procent lidí méně a méně lidí si letos prohlédlo i Obecní dům a galerii v Anežském klášteře. Do metropole letos zatím kvůli restrikcím souvisejícím s pandemií nedorazili turisté z Ameriky a asijských zemí, kteří dříve mezi návštěvníky Prahy tvořili početnou skupinu.

Vláda slíbila peníze na chátrající Terezín

Domácí

„Podle našich odborných odhadů metropoli v tuto chvíli navštěvují zejména domácí turisté a turisté z Německa,“ uvedla mluvčí městské organizace Prague City Tourism (PCT) Klára Malá.

Jen třetina loňských počtů dorazila také například na výstavy v Obecním domě na náměstí Republiky. Naopak poměrně konstantní návštěvnost si drží Galerie hlavního města, kam obvykle v červenci dorazí kolem 10 tisíc lidí.

Propady jsou i poloviční

Situace ve středních Čechách není tolik ovlivněna zahraniční klientelou, ale i tak správci památek hlásí propad návštěvnosti. Třeba na zámku v Hořovicích na Berounsku je ve srovnání s loňskou sezonou zhruba o 35 procent menší.

„Jedná se zejména o omezení počtu osob ve skupinách devět plus jedna. Celkově je zájem utrácet peníze nižší,“ uvedl kastelán Libor Knížek. Například speciální prohlídky pro děti a divadelní prohlídky musely být v Hořovicích zcela zrušeny, protože kvůli omezenému počtu návštěvníků byly nerentabilní.

Protiepidemická opatření se nepříznivě podepsala i na návštěvnosti zámku v Mníšku pod Brdy, která podle zástupkyně kastelána Jany Digrinové klesla zhruba na polovinu. Také návštěvnost hradu Český Šternberk na Benešovsku byla letos i loni velmi poznamenána skutečností, že památka musela být několik měsíců zavřená. Jinak bývá totiž přístupná po celý rok. „Proti roku 2019 jsou tedy propady obrovské, ale ve srovnání s loňským rokem nejsou až tak velké,“ uvedla kastelánka Kateřina Míková.

Malby v komnatách Znojemského hradu se restaurují

Cestování

Mírný meziroční pokles hlásí také soukromý zámek v Loučeni na Nymbursku. Letošní návštěvnost se podle kastelána Vratislava Zákoutského pohybuje na stejné úrovni jako v letech před pandemií koronaviru.

„Loňský začátek letní sezony byl mnohem silnější. Lidé byli po všech těch opatřeních natěšení, navíc se prakticky nedalo cestovat do zahraničí,“ řekl Zákoutský. Pokles proti loňskému létu odhaduje zhruba na 10 až 15 procent.

Plzeň spustila prvního virtuálního turistického průvodce

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám