Hlavní obsah

Malby v komnatách Znojemského hradu se restaurují

Mistr malířského řemesla obnovuje nástěnné malby Znojemského hradu. Město se pustilo do oprav malířské výzdoby památky nad údolím řeky Dyje. Opravu potřebuje výzdoba zdí i stropů dvou prostor v prvním patře. Plán počítá s obnovou maleb za celkem 728 tisíc korun. Odborníka čeká práce ve dvou zámeckých prostorách.

Foto: město Znojmo

Interiérové malby čeká renovace.

Článek

„Restaurátor se zaměří na místnosti v prvním poschodí hradu. V menší místnosti s vedutou města, tedy s malbou zachycující pohled na Znojmo, opraví poruchy omítek. Musí se vypořádat s trhlinami v obrazech na stěnách. Vyčistí dekorativní malby, provede sjednocení barevných vrstev. Musí vyretušovat i barevnou část malby a obnovit jednobarevný nátěr mezi ornamentálními prvky výmalby,“ uvedla mluvčí znojemské radnice Karolína Janečková.

Obdobné práce čekají restaurátora rovněž v další místnosti. Také prostory směřující do parku potřebují kromě obnovy maleb i opravy omítek. Podle mluvčí navíc v rámci zahájených prací počítají s výměnou nevhodných technických doplňků interiéru. Provedením restaurátorských zásahů pověřilo město Tomáše Petrželu. Obnova má trvat až do konce října letošního roku.

Prohlédněte si 36 úchvatných míst, která jsou nově na seznamu UNESCO

Cestování

„Náklady na restaurování jsou vyčísleny na 728 tisíc korun, přičemž 600 tisíc korun by měla pokrýt dotace z ministerstva kultury. Město se o tyto prostředky přihlásilo. Žádalo o podporu z Programu regenerace městských památkových rezervací a památkových zón,“ dodala mluvčí.

Znojemský hrad je majetkem města Znojma. Řadu let slouží Jihomoravskému muzeu, tedy krajskému zařízení. Původně sloužil jako sídlo přemyslovských knížat, může se tedy pochlubit dlouhou historií. V první polovině jedenáctého století jej nechal vystavět kníže Břetislav. Místo vybral na skalnatém ostrohu poblíž původní velkomoravské pevnosti v lokalitě Hradiště.

Pohromou byl pro stavbu ničivý požár v roce 1630, který odstartoval její chátrání. V závěru sedmnáctého století byl hrad již polorozpadlý. V roce 1709 jej dostala hrabata z Deblína. Následně byl starý hradní palác stržen a ustoupil dnešnímu baroknímu zámku.

Město investuje do obnovy

V posledních deseti letech město investovalo do obnovy hradu nemalé prostředky. Ve dvou etapách zajistilo opravu dřevomorkou napadených krovů, přičemž nad rámec původního předpokladu bylo nutné opravit i podobně ohrožené stropy.

V průběhu oprav zjistili odborníci, že jsou poškozeny i sloupy podpírající krov na arkádě na nádvoří. I tam museli sáhnout po výměně za zdravé dřevo. Práce se nevyhnuly ani interiéru.

Plzeň spustila prvního virtuálního turistického průvodce

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám