Hlavní obsah

Ovčí oplůtky na Sněžce se ujaly

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oplůtky pro dobytek, jimiž čeští a polští ochranáři obehnali před půldruhým měsícem vrchol Sněžky, se ujaly. Turisté se zdráhají překážku překonat.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Oplůtky by ochranáři na Sněžce nejraději neměli.

Článek

„Tam, kde jsou ovčí sítě, to funguje dokonale. Přestupky spadly takřka na nulu. Fyzická bariéra je natolik jednoznačná, že ji lidé nepřekonávají. Oplůtky bychom na Sněžce nejraději neměli vůbec, ale neukázněnost lidí nám jinou šanci nedává,“ řekl mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

Zábran proti turistům v Krkonoších od soboty přibude

Domácí

Nedostatek strážců

Problém ochrany jedinečné lokality začíná v místech, kde oplůtek končí. Ochranáři proto tři sta metrů oplůtku nedávno prodloužili.

„Mnozí lidé mají pocit, že kde není síť, tam se může. Snad ani nevědí, že jsou v národním parku, kde platí přísná pravidla pohybu po vyznačených cestách,“ míní Drahný, podle něhož většina návštěvníků Sněžky, zvlášť těch, kteří se nechají vyvézt nahoru lanovkou, nepatří mezi turisty se zakódovaným vztahem k přírodě.

„Tito návštěvníci sem nejedou za krásami přírody. Jde o výletníky, kteří považují Sněžku za turistickou atrakci,“ selektuje Drahný skupinu lidí, která porušuje pravidla.

Střechu Čech, kde se denně otočí až deset tisíc lidí, každodenně střeží někdo z ochranářů. Služby z důvodu nedostatku strážců drží i administrativní pracovníci a členové vedení Správy KRNAP.

KRNAP oplotil vrchol Sněžky. Lidé ničili unikátní přírodu, hájí krok

Domácí

„Každý z devatenácti strážců se stará o území tří tisíc hektarů. Sloužit proto musíme všichni na úkor vlastní práce,“ popsal Drahný nezbytnou ochranu unikátní arktoalpínské tundry pokrývající okolo sedmi procent rozlohy Krkonoš.

Fenomén krkonošské tundry vznikl před desítkami tisíc let během ústupu kontinentálního ledovce z dnešního polského podhůří Krkonoš, odtud ustupovala klasická severská tundra před teplem do hor. Krkonoše jako jediné prosluly prolínáním arktické tundry příznačné pro nezaledněné oblasti Arktidy a Antarktidy a alpínské z oblastí, kde vládne sníh, led a mráz.

Cestu na Sněžku zkomplikuje těžká technika

Domácí

Omezení návštěvnosti

Vrchol Sněžky podle ochranářů denně snese maximálně okolo tří tisíc návštěvníků. Lanovka z Karpacze k Slezskému domu pod vrcholem jich ve špičkách za hodinu vyveze šest set a kabinka z Pece dvě stě padesát. Ochranáři z Česka a Polska hledají způsob, jak návštěvnost Sněžky výrazně omezit.

„Bez spolupráce obou národních parků to ale nepůjde,“ shodli se ředitelé obou správ národních parků Robin Böhnisch a Andrzej Raj.

Reklama

Výběr článků

Načítám