Hlavní obsah

O výstup do světa monster je obrovský zájem, vyprodáno je na měsíc dopředu

Novinky, Jakub Kynčl ('s-Hertogenbosch)
's-Hertogenbosch

Slyšeli jste už o letošní atrakci, o které si šeptá celé Nizozemsko? Že ne? Een Wonderlijke Klim znamená v překladu něco jako Úžasný výstup a název vskutku nepřehání. V rámci 500. výročí úmrtí nejznámějšího rodáka města 's-Hertogenbosch, Hieronyma Bosche, byla mimo speciální výstavy jeho děl zpřístupněna pomocí speciálního lešení i střecha katedrály, kde mladý Bosch čerpal inspiraci pro svou budoucí tvorbu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Úhel, pod kterým si můžete sochy prohlédnout, vybízí k focení. Místa je na něj však pramálo.

Článek

Rok 2016 je pro městečko 's-Hertogenbosch hodně živý. A ač největší davy směřovaly na speciální výstavů Boschových obrazů, kterou navštívilo přes 400 000 lidí, o něco méně pompéznější atrakce stále běží a běžet bude až do října tohoto roku. Katedrála svatého Jana totiž slouží jako atrakce sama - ne však zevnitř, jak je tomu běžné.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

„Byl to opravdu velký projekt. Chtěli jsme to udělat už před lety, ale právě letošní výročí bylo skvělou šancí dopřát lidem možnost spatřit výjimečnou střechu katedrály, která obsahuje celkem 96 výjimečných soch, které běžně člověk neuvidí. A nejsou to žádné nudné výjevy, ale velmi detailní sochy nejrůznějších monster, polidštěných zvířat a dobových postav,” řekl Novinkám jeden z organizátorů projektu Toine van Driel.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Proč chtějí sochy všichni vidět? Důvod je jednoduchý. Když se na ně zadíváte, nelze přehlédnout nápadnou podobnost s výjevy z Boschových děl. Vždyť monstra jsou právě jedním z nejznámějších motivů, které se na jeho obrazech objevují. Katedrála se však neinspirovala Boschem, ale on zde.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Dnes už na katedrále naleznete jen dvě originální sochy z úplného konce 15. století. Zbytek jsou reprodukce vytvořené v 19. století podle dobových kreseb. Požár si vybral na katedrále svou daň, ale sochy jsou tak kvalitně provedené, že byste to asi jen těžko poznali.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

„Neočekávám, že by se tato atrakce měla opakovat. Rozhodně ne v dohledné době několika let. Jako reálný časový horizont si umím představit nějakých 10 až 15 let. Organizačně to bylo náročné a jsme rádi, že mají návštěvníci oprávněně pocit, že vidí něco výjimečného,” dodal van Driel.

Jak nejsnáze do s'-Hertogenbosch?
autemPokud rádi řídíte, vězte, že s'-Hertogenbosch leží zhruba 850 kilometrů od Prahy, cesta vám zabere osm hodin a počítejte s tím, že budete po cestě platit mýtné.
autobusemSpoje společnosti Eurolines jezdí do Eindhovenu, ze kterého je to do města s'-Hertogenbosch vlakem něco přes půl hodiny. Ceny zpátečních jízdenek do Eindhovenu začínají na 1900 korunách.
leteckyPraktický ranní let mezi Prahou a Eindhovenem operují aerolinky Transavia, kde se dají zpáteční letenky v některé dny pořídit už zhruba za 1400 Kč. Počítejte však s příplatky za zavazadla apod. Plus připočítejte také přesun z Eindhovenu vlakem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám