Hlavní obsah

O víkendu startuje nová sezona turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní sezona na železnici v Praze a Středočeském kraji, která startuje tento víkend, nabídne osvědčené výletní cíle i některé nové trasy. Vedle oblíbených nostalgických jízd do Posázaví zamíří parní vlaky do Dobříše nebo do Rožmitálu pod Třemšínem.

Foto: České dráhy

Cyklohráček bude jezdit z pražského hlavního nádraží.

Článek

Rodiny s dětmi a cykloturisté si po roce mohou naplánovat víkendový výlet Cyklohráčkem do oblasti Slánska a dvakrát týdně také o letních prázdninách. Chybět nebudou oblíbené vlaky do Českého ráje a Brd a také řada akcí organizovaných Českými drahami ve spolupráci s hlavním městem, Středočeským krajem, Pražskou integrovanou dopravou a dalšími partnery. Turistická sezona na železnici potrvá do 28. října.

Fanoušci parních vlaků se mohou těšit na řadu nostalgických jízd a větší pohodlí. „Některé vozy historické soupravy, která zajišťuje většinu nostalgických vlaků, totiž prošly před letošní sezonou rekonstrukcí,“ uvedl ředitel Oblastního centra obchodu Střed Českých drah Jakub Goliáš. Výchozí stanicí nostalgických jízd bude v metropoli opět stanice Praha-Vršovice.

Foto: Ropid

Vagony potáhne také Všudybylka.

V nabídce zůstávají parní vlaky Párou Posázavím, které pojedou po tradiční okružní trase z Vršovic přes Davli do Týnce nad Sázavou a zpět přes Čerčany do Prahy. První jízda je naplánovaná na velikonoční neděli 31. března, další na 5. května a 13. října. Na konci prázdnin, 31. srpna, bude vypraven historický vlak Párou na Tankový den v Lešanech z Prahy přes Davli a Krhanice do Týnce nad Sázavou.

Projíždění železničních tratí je pro ně celoživotní vášeň. Takto vypadá víkend s šotouši

Cestování

Letošní novinkou je jízda nostalgického vlaku s názvem Párou na Dobříš. Uskuteční se 4. května a 12. října. Další novinkou bude nostalgický vlak z Příbrami Párou do Rožmitálu pod Třemšínem, který pojede 27. července přes Březnici do Rožmitálu pod Třemšínem a zpět.

Po náhradní trase

Cyklohráček se čtyřmi speciálně upravenými vagony, které táhne barevná lokomotiva, vstupuje do jedenácté sezony. Stejně jako v předchozích letech pojede o sobotách, nedělích a státních svátcích od 23. března do 28. října. Vlak bude opět možné využít k výletu do oblasti Slánska. Ve dnech 20. dubna, 25. května, 29. června, 27. července, 24. srpna a 28. září dojede až do Zlonic.

V provozu budou opět dva páry vlaků. První dopolední spoj do Slaného bude svou jízdu tradičně zahajovat na pražském hlavním nádraží. Novinkou je, že letos bude z důvodu výlukových prací dopolední spoj ze Slaného svoji jízdu končit a odpolední spoj do Slaného začínat na nádraží Praha-Smíchov. Od 9. září do 28. října kvůli stavbě mezi Slaným a Středokluky Cyklohráček zamíří po náhradní trase.

Foto: České dráhy

Vyjede také parní lokomotiva Čtyrkolák.

Podobně jako v minulém roce od 9. července do 22. srpna provoz Cyklohráčku rozšíří úterní a čtvrteční jízdy, například do Dobříše, Českého Šternberka, Kácova, Lužné u Rakovníka, Mladé Boleslavi či Nelahozevsi. Celkem se bude jednat o 14 výletů.

Chystá se řada akcí

I v letošní sezoně České dráhy vypraví o víkendech a státních svátcích vlak Český ráj, který zaveze cestující z hlavního města na výlet nejen za Rumcajsem do Jičína, ale i do oblasti Prachovských skal nebo Hruboskalska. Vlak je určen pro pěší i cykloturisty a letos bude nově odjíždět z pražského hlavního nádraží v 8:54 hodin.

Jezdit bude také vlak Cyklo Brdy, a to nejen do malebné přírody Brd, ale i do hornického města Příbram nebo na zámek v Březnici a Blatné. Vlak bude odjíždět z Prahy hl. n. v 8:19 hodin. Výletní vlaky pojedou také mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem. Ve stanici Březnice bude možné využít návaznosti na vlak Cyklo Brdy, a to v obou směrech. Turisté tak mohou s využitím těchto vlaků navštívit zajímavosti města Rožmitálu pod Třemšínem, ale i poznávat okolní přírodu.

Lidé se mohou těšit na řadu akcí, například Regionální den PID v Benešově u Prahy, který třetí dubnovou sobotu nabídne jízdu historickými autobusy, zvláštními vlaky a bohatý doprovodný program. K vidění bude mimo jiné nová třívozová jednotka RegioPanter 640.2 v nátěru Pražské integrované dopravy. Tyto jednotky se během letoška objeví na spěšných vlacích z Prahy do Kolína a Kutné Hory a osobních vlacích z Prahy do Kralup nad Vltavou, Roudnice nad Labem a do Ústí nad Labem.

Vybrané akce pro letošní sezonu

  • 1. 6. Pražský den železnice, Praha-Vršovice
  • 7. 9. Regionální den PID, Hostivice
  • 21. 9. Regionální Den PID, Český Brod
  • 5. 10. Den Cyklohráčku, Slaný
  • 30. 11. – 1. 12. Mikulášské jízdy parního vlaku a Čertohráčku

Nejkratší vlaková linka v Evropě? Měří jen něco málo přes kilometr

Cestování

Vlak, který nejede nikam

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám