Hlavní obsah

O bydlení na ostrůvku Rùm mají zájem stovky lidí

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O prázdninách začal drobný skotský ostrůvek Rùm pátrat po nových obyvatelích. A zájem o bydlení je docela značný, projevilo ho už přes 400 lidí z celého světa, ať už z Argentiny, USA, Austrálie nebo Španělska. Vyměnit život ve města za klidný venkov chce prý i množství Londýňanů, uvedl server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ostrov, jenž je součástí Vnitřních Hebrid, obývá asi třicítka lidí. Jsou na něm omezené pracovní možnosti i vyžití. Jak se zdá, potenciální rezidenty ani jedno neodrazuje. Poptávku ale Rùm ani zdaleka nedokáže uspokojit, protože jediná obydlená vesnice Kinloch nabízí jen několik málo prázdných domů.

Skotský ostrůvek o 30 obyvatelích hledá nové rezidenty

Cestování

Organizace Rum Community Trust, která inzerát na nové obyvatele zveřejnila, doufala, že se populace zdvihne na 60 lidí. Že se ozvou lidé i z Pákistánu či Indie, zřejmě nečekala.

Pravé místo k izolaci

Steve Robertson, který v organizace pracuje jako manažer rozvoje, uvedl, že je odezvou velmi potěšen. Vysoký zájem je možná i kvůli pandemii — v časech, jako jsou tyto, lidé přeci jen hledají poklidnou izolaci. „Pokud budou restrikce pokračovat, ostrov vám nabídne spoustu místa, pláže a útesy,“ uvedl.

„Myšlenka, že se zcela oprostíte od života, který máte, a přestěhujete se na malý ostrov, je zřejmě cosi přitažlivého. Někteří možná nezůstanou navždy, ale bude to pěkná část jejich životů,“ doplnil.

Organizace aktuálně prochází všemi žádankami a dobrých kandidátů je prý mnoho. Přednost samozřejmě dostanou menší rodiny nebo ti, kteří mohou podnikat i z ostrova a vnést tak do komunity přidanou hodnotu.

Někteří zájemci se dokonce nabídli, že by na Rùmu vybudovali další domy. „Musejí ale přesvědčit radu, že chápou strasti, které pramení ze života v malé komunitě. Ať už jste z Londýna, New Yorku či Glasgow, je to výzva,“ uzavřel Robertson.

Italská obec nabídla dovolenou zdarma. Odezva byla ohromující

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám