Hlavní obsah

Skotský ostrůvek o 30 obyvatelích hledá nové rezidenty

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odlehlý skotský ostrůvek s lákavým názvem Rùm pátrá po nových obyvatelích. Aktuálně jich tam žije jen kolem třiceti a rezidenti by rádi, aby jejich komunitu rozšířily další rodiny s malými dětmi. Zároveň upozorňují, že pracovních příležitostí je na ostrově jen omezené množství, píše server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Dominantou ostrova je hrad.

Článek

Na Rùmu, který je součástí Vnitřních Hebrid, je jediná obydlená vesnice Kinloch. Právě v ní bydlí nevelká komunita obyvatel. „Žije nás tu 32, včetně šesti dětí,“ uvedla Lesley Wattová. „Do školky chodí jediné dítě, další dvě pak na základní školu. Potřebujeme více rodin, které by tyto instituce zaplnily a položily základ další generaci ostrovanů,“ vysvětlila Wattová.

Obyvatelé doufají, že potenciální rezidenti budou moci za několik měsíců dorazit, aby prozkoumali, co jim může život na ostrově nabídnout. K dispozici jim budou čtyři domy, které jsou aktuálně ve fázi výstavby.

Pracovní příležitosti jsou omezené

Ve formuláři, jehož prostřednictvím si lze domy pronajmout, jsou potenciální zájemci zároveň varováni, že na ostrově je jen omezené množství pracovních nabídek, výhodou by proto bylo, kdyby lidé mohli pracovat na dálku. Na Rùmu se nabízí zaměstnání v turismu nebo třeba ve službách souvisejících s opravami domů.

Odlehlý ostrov má sice málo obyvatel, zato na něm lze zpozorovat množství zvěře — třeba jelenů nebo poníků. Žije zde také velká ptačí kolonie buřňáků severních.

Dominantou vesničky Kinloch je pak stejnojmenný hrad. „Bez výrazné podpory skotské vlády bychom tento projekt nemohli uskutečnit,“ konstatoval radní Denix Rixson snahu o přilákání nových obyvatel.

Obec v Kalábrii prodává domy za euro. Láká na blízkost k moři

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám