Hlavní obsah

Novým hitem cestování jsou kulinářské zájezdy do Mexika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na následujících řádcích vám přiblížíme, jak probíhá kulinářská výuka v mexickém San Miguel de Allende, kam se sjíždějí za novými poznatky turisté z celého světa. Sama výuka probíhá formou nakupování, přípravy jídel a ochutnávek. Stále více cestovatelů má totiž za cíl získat o své dovolené nové kulinářské zážitky.

Článek

Kulinářské cesty nejsou jen o ochutnávce – odvážlivci chtějí pochopit vše od pěstování, nákupu surovin na místních tržištích až po výuku přípravy jídel, která jim doposud připadala exotická a tajemná. Historický a kulturní vývoj Mexika lze vystopovat právě díky kulinářské tradici.

Mexiko, země vyvolená pro všechny milovníky jídla, má náskok v pořádání kulinářských škol. Nabízí balíčky služeb od jednodenní výuky až po týdenní, zakončenou certifikátem. O novém typu cestování informuje český magazín VIPmag.

Mezcal na tlumení bolesti

Yukatánská kuchyně nese stopy mayského vlivu, ještě dnes se tu vykopávají jámy, ve kterých se pomalu peče maso s oranžovou šťávou a semeny stromu achiote. Zapotékové z Oaxacy doposud vaří mezcal – nápoj z agáve s mírně halucinogenními účinky – tak jako to dělali jejich předci před více než 2 000 lety. Kněží sami pili tento obřadní nápoj, aby umocnili své smyslové vnímání a podávali jej obětovaným lidem, aby utlumili to jejich.

A pohřební svátky, Den mrtvých, které mají kořeny u Aztéků, se dodnes oslavují kukuřičnými koláčky s čokoládou.

Delikatesou brambory pečené v cukru

Kouzelné koloniální město San Miguel de Allende má svou kulinářskou školu, Sazon, kde se lze naučit poznávat místní jídla společně s kuchyněmi různých regionů Mexika. Dokonce i když si myslíte, že znáte mexickou kuchyni – buď provozujete restauraci nebo jste prostě jen obdivovatel – tento kurz vás zahanbí.

Šéfkuchař Paco Cárdenas vedl Market Tour Course. Zavedl studenty na blízké veřejné tržiště s ovocem a zeleninou, kde nakupují místní obyvatelé základní potraviny. První zastávkou byl stánek, který vede Dona Lolita. Prodává campote en dulce, sladké brambory pečené v hnědém cukru, spolu s gordita de pinole – obilnou moukou smíchanou s cukrem a anýzem a také pipiano, malé kuličky z mletého chilli a dýňových jader. Nenajdete tu žádné placky tacos ani margaritu se solí.

Odvážný Cárdenas provedl studenty všemi stádii výroby. Obstaral pytle čerstvé cizrny marinované v limetě a chilli, aby si každý mohl ochutnat. Dodával odvahu návštěvníkům kurzu, aby se nebáli přičichnout k různým bylinám. O tom to prý je – nebát se poznávat nové...

Reklama

Související články

Kuba nejhezčí ostrov Karibiku

Pro návštěvníky je opravdu ostrovem svobody. Cokoliv od své dovolené očekáváte, to se vám může splnit, pokud si vyberete správně. Zlatavé a bělostné pláže,...

Na tichomořském pobřeží v Salvadoru

Nevelká země na pobřeží Pacifiku byla do konce 80. let minulého století dějištěm občanské války. Podobně na tom byli její sousedé, třeba Guatemala nebo...

Yucatán je trochu jiné Mexiko

Poloostrov, který nabízí dovolenou u moře i poznávání mayských památek Mexiko patří mezi země, s nimiž se neseznámíte – natož abyste je poznali – během jedné...

Výběr článků

Načítám