Hlavní obsah

Na vlastní kůži: Wakeboarding a vodní lyže dodají letní dovolené správný adrenalin

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto a prázdniny už jsou v plném proudu a k dovolenkovým zábavám patří také vodní radovánky. Rozhodli jsme se vyzkoušet si lyžování a méně rozšířený wakeboarding neboli jízdu na prkně ve vlnách za člunem.

Článek

Ačkoli v Česku nemáme moře, není třeba si stýskat, neboť na jezerech i řekách je možné nalézt přístaviště, kde se provozují vodní adrenalinové sporty, jako je wakeboarding nebo lyžování. Jedno z těchto míst se nachází ve Vraném nad Vltavou. Ostřílení vodní harcovníci každému zájemci půjčí sportovní náčiní, případně začátečníkům ochotně vysvětlí úskalí těchto sportů.

Pro oba sporty je třeba obléci si neoprén a ochrannou vestu s vyztuženými zády, které jsou na místě k zapůjčení. Lyže i wakeboard se půjčují také, proto není třeba počáteční investice, jako tomu bývá u některých sportů.

Na začátku není třeba se přehnaně bát. Na souši vám profíci názorně vysvětlí a předvedou, jakým způsobem se vstává z vody, což je asi nejtěžší oříšek. Je ale rozlousknutelný.

Vsedě na bobku skrčíte kolena až k bradě, ruce s lanem a úchopovou kotvičkou držíte v natažených rukách, které vedete okolo skrčených nohou. Kolena máte tedy mezi rukama. Když se lano začne napínat, nesmíte pokrčit ruce a pomalu se zdviháte. Toť teorie, se kterou se seznámíte ještě na břehu. Platí pro wake i lyže stejně.

A pak už hurá do vody. Člun už čeká asi patnáct metrů od vás, kotvu s lanem máte připravenou v rukách, nohy skrčíte podle teoretických instrukcí, které jste dostali na břehu, a čekáte na rozjezd. Člun se pomalu rozjíždí, lano se napíná a vy před sebou začínáte vytlačovat vodu. Nesmíte se zvednout příliš brzy, ani skrčit ruce. Když překonáte trošku fyzické námahy, stojíte. Vlastně jedete.

Na wakeu vstanete s prknem kolmo před sebou. Když už stojíte na vodě, postavíte se bokem, jak jste zvyklí ze snowboardu nebo skatu, a využíváte vlnek, jež před vámi jedoucí člun vytváří.

Lyže jsou dle místních trenérů snazší na výjezd z vody. Narovnáte se, abyste neměli vyšpulený zadek, a jedete. Nemusíte se bát, že se vám nohy rozjedou, jako jsem se bála já, údajně se to ještě nestalo. Na vlnkách se dá také trochu projet, ale logicky je pro parádičky stavěný wake.

Pokud náhodou při jízdě spadnete, není třeba se bát, že se utopíte, náčiní vás ke dnu nestáhne a kapitán ve člunu se pro vás vrátí a kotvičku na laně si znovu přitáhnete. Rozjezd z otevřené hladiny je stejný jako od mola.

Co potřebujete k wakeboardu a lyžím

Dobrou náladu

Partičku kamarádů

Náčiní, vestu a neopren si půjčíte

Kolik to stojí

35 Kč/minutu, což je 350 Kč/10 minut

(10 minut začátečníkům bohatě stačí, profíci prý jezdí maximálně dvacet)

A jak se dělají triky na wakeu? To už se musíte jet podívat na profíky a zeptat se jich.

Reklama

Výběr článků

Načítám