Hlavní obsah

Novou dominantu amerického Denveru bude zdobit obří trhlina

V americkém Denveru aktuálně staví mrakodrap, který po dokončení zaujme už na první pohled. Bude ho totiž tvořit obří prasklina odhalující jeho útroby. Trhlinu budou zdobit vertikální zahrady, které věži One River North dodají potřebnou zeleň a dynamiku, ze střechy budovy pak půjde dohlédnout na Skalisté hory.

Foto: Profimedia.cz

Mrakodrap v Denveru bude ozdoben záměrnou trhlinou.

Článek

Čínská architektonická společnost Mad Architects popisuje nejviditelnější prvek budovy jako krajinnou trhlinu. Ozdoba se potáhne přes deset pater a má být kompletně obalená zelení, ale i vodními prvky a podobně, píše server Daily Mail.

Moderní mrakodrap má působit jako sestup z hor na pastvinu. Snad proto, že ze střechy bude možné pozorovat vrcholky Skalistých hor na severu státu Colorado. Kromě toho se mohou moci návštěvníci usadit ve zdejší zahradě, užívat si slunce nebo se svlažit v bazénku. Budova bude napůl rezidenční a napůl komerční. Nabídne asi 187 bytů, nižší patra budou zaplněna obchody.

Foto: Profimedia.cz

Chybět nebudou ani vertikální zahrady.

Foto: Profimedia.cz

Střecha nabídne parčík, ale i bazén.

„Pokud budeme o moderních městech uvažovat jako o krajině stvořené člověkem, musíme navrhovat kaňony, lesy, potůčky a vodopády, které přetransformují beton v druhou přírodu,“ míní zakladatel Mad Architects Ma Jen-sung.

Věž One River North je pojmenována po umělecké čtvrti River North. Ta je v Denveru tvůrčím centrem, kde se nachází množství galerií s moderním uměním, bary, pivovary a další trendy podniky. Mrakodrap má být hotov koncem roku 2023.

Až na vrchol. Šestý nejvyšší mrakodrap v New Yorku láká na venkovní výstup

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám