Hlavní obsah

Novodobí robinsoni. Opuštěný francouzský ostrov hledá nové správce

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ti, kdo touží po izolaci a klidu, mají nyní životní šanci. Ostrůvek Queménès u pobřeží Bretaně totiž hledá nové správce, kteří by zde bydleli a starali se o něj. Ti současní, manželé David a Soizic Cuisnierovi, na něm strávili deset let a řekli si, že už stačilo, a tak se rozhodli navrátit na pevninu k normálnímu životu. Podle Daily Mailu se do výběrového řízení zatím přihlásilo kolem dvaceti lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ostrůvek leží při pobřeží Bretaně.

Článek

Život na titěrném ostrůvku u bretaňského pobřeží je dnes už úplně jiný než před deseti lety, kdy se Cuisnierovi nastěhovali. Tehdy zde nebyla ani elektřina a několik zdejších domků bylo v kalamitním stavu. Manželé strávili roky, aby dali vše do pořádku a zařídili si alespoň trochu normální život. Naučili se využívat třeba i dešťovou vodu nebo získávat energii z obnovitelných zdrojů — především pomocí solárních panelů a větrných turbín.

Foto: Profimedia.cz

Zdejší farma se skládá z několika budov.

Manželé se také pustili do pěstování brambor a dalších plodin, chovu ovcí nebo sběru mořských řas. Také zrenovovali některé budovy a na své farmě otevřeli domek pro hosty, ve kterém nechali za poplatek přespat zbloudilé turisty, kteří do této výspy civilizace zavítali. Současní novodobí robinsoni se sice těší už na nová dobrodružství, přesto budou poklid a izolaci ostrova postrádat.

Mohla tu být rezervace

„Až budeme odcházet, určitě budu plakat. Těch deset let bylo úžasných,“ uvedla Soizic Cuisnierová. Život na ostrově ale nebyl vždy procházka růžovým sadem. „Několikrát nás postihl výpadek systémů a další katastrofy. Rozbila se nám loď, jediný prostředek pro dopravu na pevninu, rozbil se nám traktor, a to nemluvím o šílených bouřích nebo útocích králíků na naše brambory,“ dodává.

Foto: Profimedia.cz

Manželé Cuisnierovi, strávili na ostrově 10 let.

Foto: Profimedia.cz

Manželé se rozhodli předat žezlo správců ostrova dál.

Ačkoli se ostrov nachází od pevniny jen desítky kilometrů, jeho budoucí nájemníci si budou muset zvyknout na opuštěnost a odlehlost, také na absenci vodovodního potrubí. Na druhou stranu Queménès nepostrádá připojení k internetu a v případě nouze sem může doletět i helikoptéra. Noví obyvatelé by se měli nastěhovat začátkem nového roku.

Ostrůvek je dlouhý asi 1,6 kilometru. Kdysi byl normálně obydlen, ale poslední skuteční obyvatelé ho opustili podle serveru BBC před 25 lety. Z Quéménèsu mohla vzniknout přírodní rezervace, ale francouzské úřady se rozhodly, že raději naleznou někoho, kdo se bude o farmu i zbytek ostrova starat.

Podnebí je na ostrově poměrně větrné a krajina spíše rovinatá. Turisté tu kromě klidu v podstatě nenaleznou žádné zajímavé památky či místa. Pouze přírodu, louky s vysokými travinami a kamenité pobřeží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám