Hlavní obsah

Notre-Dame chce vylepšit návštěvnickou zkušenost. Bude to Disneyland, tvrdí kritici

Rekonstrukce pařížské katedrály Notre-Dame chvatně postupuje. A přestože se do ní návštěvníci ještě pár let nepodívají, už nyní se rozproudila vášnivá diskuse ohledně chystaných změn pro turisty. Návrhy počítají s vystavováním moderního umění, informacemi promítanými na stěny nebo meditačním prostorem. Odpůrci plánů se obávají, že svatostánek ztratí své kouzlo.

Foto: Profimedia.cz

Katedrálu v roce 2019 stihl rozsáhlý požár.

Článek

O chystaných změnách v rámci turistických prohlídek informoval pařížský arcibiskup Michael Aupetit. Ten navrhuje, aby se celý návštěvnický zážitek proměnil a na zdi se třeba promítaly informace v cizích jazycích, včetně mandarínštiny, a podobně.

Proti takovým zásahům se však vyslovila řada kritiků, uvádí server Independent. Mezi nimi i pařížský architekt Maurice Culot. „Je to, jako by do Notre-Dame vkročil Disney,“ uvedl architekt, který podrobné plány na inovace viděl. „To, co navrhují pro Notre-Dame, by u Westminsterského opatství nebo Svatopetrského chrámu v Římě nikdy neprošlo,“ míní.

Avignonské tajnosti: Město proslavili papežové a víno

Cestování

Sloupkař britského listu Spectator plány rovněž přirovnal k zábavním parkům. Nová turistická stezka nebo meditační prostory podle něj udělají z katedrály politicky korektní Disneyland.

Podoba se nezmění

Kanovník (kněz příslušející ke kapitulnímu chrámu) Gilles Drouin s tím ovšem nesouhlasí. Podle něj modernizovaná návštěvnická trasa s biblickými citáty přeloženými do dalších jazyků otevře chrám turistům, kteří nejsou vždy křesťanského vyznání. „Pro čínské návštěvníky nemusí být narození Páně vždy srozumitelné,“ obhajuje Drouin plány.

Zároveň dodal, že do historické podoby katedrály se nikterak nebude zasahovat. Jedinou změnou má být, že turisté budou v budoucnu vcházet hlavními dveřmi, a nikoli bočními, jak bylo zvykem.

Notre-Dame zachvátil v roce 2019 rozsáhlý požár. Rekonstrukce bude probíhat ještě v následujících letech, návštěvníci by se do chrámu měli podívat v roce 2024.

Na francouzských sjezdovkách stačí negativní testy. Platí ale jen jeden den

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám