Hlavní obsah

Norské ostrovy Lofoty: Klimatická anomálie za polárním kruhem

Novinky, mšv

Souostroví Lofoty patří k turisticky nejvděčnějším místům severního Norska. Návštěvníky přitahuje především svou drsnou, oslnivě krásnou a čistou krajinou. Ačkoli se nachází již za hranicí polárního kruhu, díky vlivu teplého Golfského proudu tu panuje spíše mírné klima. A počasí dokáže neznalé návštěvníky občas velmi překvapit, přes léto se totiž teploty mohou přehoupnout i přes 20 stupňů Celsia.

Foto: Profimedia.cz

Lofoty přitahují turisty kvůli panenské a divoké přírodě.

Článek

Už při prvním pohledu na Lofoty není nutné dlouho přemýšlet, proč souostroví dokáže návštěvníky uhranout. Je totiž vším, čím je norská příroda charakteristická. Drsnou severskou krajinu reprezentují rozeklané a strmé hory, které lemují temně zbarvené vody fjordů. Svou krásou dokážou Lofoty turisty okouzlit v zimě i v létě. Jsou jedním z míst, která jsou ideální pro pozorování polární záře. V létě díky mírnějším teplotám zase lákají k turistice a objevování dechberoucích panoramat.

Foto: Profimedia.cz

Pro Lofoty jsou charakteristické rybářské domky zvané rorbu.

Počasí je navíc jednou z opravdových zvláštností Lofot. Působení Golfského proudu má za následek, že průměrné teploty na jižní části ostrovů neklesají pod nula stupňů Celsia a ty nejvyšší naměřené teploty sahají i k tropickým 30 stupňům. Vzhledem k umístění za polárním kruhem, je to skutečná klimatická anomálie.

Vikingové a rybaření

Samotná historie Lofot sahá poměrně hluboko do minulosti a neodmyslitelně se pojí také s Vikingy. Souostroví bylo osídleno už před zhruba 6000 lety a jeho obyvatelé se živili hlavně rybolovem, což je tradice, která přetrvává dodnes, a také jedna z aktivit, tolik typická pro Norsko. Chytání ryb táhne do této Skandinávské země i zahraniční turisty a Lofoty jsou rozhodně jedním z míst, které jsou pro něj zcela ideální. Ulovit se tu dají hlavně tresky.

Foto: Profimedia.cz

Hamnøy je jednou z nejstarších rybářských vesnic.

S rybolovem se pojí další neodmyslitelný znak Lofot — dřevěné domky zvané rorbu, charakteristické mimo jiné svým červeným nátěrem. V minulosti sloužily především jako domovy rybářů nebo také místo, kde se skladovaly úlovky.

Velký shluk těchto staveb lze najít ve vesničce Reine, na jednom z nejvíce fotografovaných míst ostrovů. Tou pravděpodobně nejstarší a nejvíce pitoreskní osadou je ovšem Hamnøy. Některé ze zdejších rorbu se přeměnily na ubytovací zařízení nebo restaurace, neboť turistický ruch je pro Lofoty jedním ze zásadních zdrojů příjmů. Muzeum zasvěcené rybaření se nachází ve vesničce s asi nejkratším možným jménem — Å. I tohle pouhé písmeno má údajně svůj překlad, který přibližně zní malý horský potok.

Foto: Profimedia.cz

Minulost Lofot je spjata s Vikingy. Na ostrovech se tudíž nachází i muzeum zasvěcené této kultuře.

Jelikož bylo souostroví v minulosti místem se spoustou vikingských klanů, nacházelo se zde také mnoho budov pro náčelníky. Na ostrově Vestvågøy, nedaleko vesničky Borg, dnes stojí replika jedné takové a nachází se v ní muzeum zasvěcené právě vikingské éře. V něm se mohou návštěvníci seznámit s touto dávnou dobyvačnou kulturou, s jejími zvyky, tradicemi, ale i kuchyní.

Foto: Profimedia.cz

Ve vesnici s nedlouhým názvem Å se nachází rybářské muzeum.

Ojedinělým zážitkem je také možnost vyzkoušet si surfování v arktických podmínkách. Ačkoliv se tento sport pojí spíše s teplými oblastmi, při severním pobřeží ostrova Vestvågøy si mohou zájemci vyzkoušet, jaké to je surfovat ve studeném moři a s výhledem na špičaté a sněhem pokryté hory.

Reklama

Výběr článků

Načítám