Hlavní obsah

Nepál rozjel jarní úklid Everestu. Nejvyšší horu zbaví odpadu i mrtvol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nejvyšší hoře světa se pomalu rozjíždí letošní sezona. Souběžně s ní naplánoval Nepál ještě další velký projekt - úklid odpadků, které se na svazích nacházejí, ale také těl několika horolezců, kteří při výstupu zemřeli.

Foto: Profimedia.cz

Úklid odpadu na Mount Everestu. Ilustrační snímek

Článek

Velký úklid hory iniciuje nepálská armáda ve spolupráci se společností Univeler. Vojáci měli do základního tábora Everestu dorazit v neděli 14. dubna. Cílem je podle serveru CNN sesbírat kolem 10 tun odpadu, ale také snést ze svahů pět zesnulých horolezců.

Nejde přitom o jediná těla, která se na Everestu nacházejí. Jen v loňském roce zahynulo při výstupu 12 lidí a dalších pět se stále oficiálně pohřešuje.

Úklidová kampaň se poprvé konala v roce 2019, od té doby posbírali vojáci přes 110 tun odpadků. Špatná environmentální situace na svazích Everestu tak nutí Nepál k mnoha radikálním opatřením. Letos například musejí horolezci po sestupu odevzdat sáčky s vlastními exkrementy na důkaz, že po sobě na hoře uklidili.

Výstup opět i z Číny

V minulém roce vydal Nepál rekordních 478 povolení pro výstup na nejvyšší horu světa. Podle CNN však toto číslo nepředstavuje celkové množství lidí, kteří se na Everest vydali, protože v něm nejsou zahrnuti šerpové, podpůrný personál a další členové expedic.

Vzhledem k množství lidí tak není překvapením, že Everest bojuje právě s množstvím odpadu, včetně toho lidského.

Mount Everest lze letos poprvé od začátku pandemie covidu, jež odstartovala v roce 2020, zdolat také z čínské strany. Drtivá většina horolezců přesto volí výstup právě z Nepálu.

Foto: Profimedia.cz

Odpad sesbíraný na nejvyšší hoře světa

Horolezci na Everestu budou muset po sestupu odevzdat pytlík s exkrementy

Cestování

Čína znovu otevírá zahraničním horolezcům přístup na Mount Everest přes Tibet

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám