Hlavní obsah

Horolezci na Everestu budou muset po sestupu odevzdat pytlík s exkrementy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepál se rozhodl zakročit proti znečišťování nejvyšší hory světa. Podle nového pravidla budou muset lezci při návratu odevzdat pytlíky se svými exkrementy na důkaz, že za sebou v horách nezanechali žádný lidský odpad. Ve vysoké nadmořské výšce se vzhledem k nízkým teplotám výkaly nerozkládají, místo toho lemují frekventované trasy.

Foto: Profimedia.cz

Nepál trápí neukáznění horolezci (ilustrační foto).

Článek

Úřady oblasti Pasang Lhamu oznámily, že horolezci si budou muset v základním táboře Everestu zakoupit pytlíky na exkrementy, jejichž obsah bude po návratu zkontrolován. Informuje o tom server Independent. Pravidlo se nedotkne jen těch, kteří zamíří na nejvyšší vrcholek světa, ale také na horu Lhotse, která je s Everestem spojena trasou South Col.

Množství lidských výkalů představuje pro Nepál dlouhodobý problém, který v posledních letech nabírá na ještě větší intenzitě. Každý rok se totiž vydává stále více povolení pro výstup na Everest, což vedlo mimo jiné k frontám.

Mezi tábory až tři tuny výkalů

Odevzdávání exkrementů bylo podle Independentu úspěšně zavedeno už na jiných místech, například na aljašské hoře Denali, vedoucí expedic na Everest nové pravidlo údajně rovněž vítají. Podle úřadů bude zavedeno před další lezeckou sezonou, která v Nepálu startuje v březnu a trvá do května.

„Dostáváme stížnosti, že jsou lidské výkaly vidět na kamenech a některým horolezcům je z toho špatně. To je nepřijatelné, protože to kazí náš obraz,“ uvedl předseda oblasti Pasang Lhamu Mingma Šerpa. „Naše hory začaly zapáchat,“ doplnil.

Odhaduje se, že mezi základním táborem a táborem číslo čtyři, který je blízko vrcholku, jsou roztroušeny zhruba tři tuny lidského odpadu.

Pytlíky na výkaly má Nepál dovézt z USA, každý lezec dostane po dvou kusech. Speciální sáčky jsou vybaveny chemikáliemi, které mají významně snížit nevábný odér.

Jonathan Reilly, šéf britské agentury British Expedition Company, která výstupy na Everest organizuje, míní, že někteří horolezci pytlíky přesto nechají v horách. „Je otázkou, zda lidé přinesou sáčky zpět z hor, nebo je tam někde pohodí, stejně jako někteří pejskaři pohodí pytlíky s psími výkaly. To by bylo ještě horší než současná situace,“ míní Reilly.

Češka odjela jako dobrovolnice do Asie. Na jízdu s indickým řidičem už nikdy nezapomene

Slepá mapa

Reklama

Výběr článků

Načítám