Hlavní obsah

Vzhůru do Pobaltí! Rostock a Warnemünde lákají po celý rok

Novinky, Kamila Stojanovová, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůně moře, vzdouvající se plachty, atmosféra přístavního města, ale i nákupy nebo gastronomické zážitky. To vše se může leckomu vybavit při pomyšlení na Rostock. A Warnemünde? Zde zaručeně poznáte léčivé účinky pobytu u moře, ať už se sem vydáte kdykoli.

Foto: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern/Frank Neumann

Atmosféru hanzovního města Rostock tvoří zejména jeho přístav.

Článek

Rostock není jen přístav

Čemu vděčí Rostock za svou jedinečnou atmosféru, ani nemusíme moc dlouho hádat – hanzovní přístav k sobě poutá nejen lodě z velkých dálek, ale také návštěvníky a obyvatele města. Zde je centrum všeho dění. Rostock ale není jen přístav. Je to také univerzitní město (už od roku 1418) se spoustou pro Pobaltí typických cihlových domů, kostelíků a klášterů. Na své si ale přijdou i milovníci kultury, která se zde často odehrává na neobvyklých místech. Ani milovníci muzeí nepřijdou zkrátka.

Foto: Norbert Krüger

Přístav je obklopen budovami v typickém stylu pro tento region - domy s fasádami z červených cihel

Tip – kultura v bývalé loděnici

Jedinečným zážitkem při návštěvě Rostocku může být návštěva nějaké kulturní akce v bývalé loděnici. Unikátní prostor Werfthalle 207 slibuje nezapomenutelnou atmosféru. Často se zde kromě různých kongresů konají právě koncerty.

Akce roku – Hanse Sail Rostock

Bezpochyby nejvýznamnější akcí roku je Hanse Sail Rostock. Představte si přehlídku až tří stovek historických lodí, lidovou slavnost a k tomu spoustu rybích pokrmů a bohatý doprovodný program. Přesně to je Hanse Sail Rostock – každoročně přiláká v několika dnech až milión návštěvníků. Nejinak tomu bylo i letos. Není tedy divu, že na začátku srpna bývá obtížné sehnat v Rostocku či pobřežních lázních Warnemünde ubytování.

Foto: Andreas Kaster

Hanse Sail Rostock

Kdo plánuje, neprohloupí

Chcete-li se však vydat do města právě za jedinečnou atmosférou a úchvatnými loděmi, jež vás ať už na vlastní palubě, nebo jen při pohledu z pevniny rázem přenesou do dob dávno minulých, plánujte včas! Určitě to za to stojí. Nečekejte však sportovní klání jako na jiných pobaltských akcích (Kieler Woche, Travemünder Woche apod.). Zde hrají prim historie a krása zhmotněná v elegantních dřevěných plachetnicích, z nichž některé jsou nositelkami slavných jmen – v roce 2011 zde byla například k vidění replika lodi Bounty, jež si zahrála ve stejnojmenném filmu.

Foto: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern/Werk 3 Agentur

Hanse Sail Rostock je jedinečnou možností, jak se dostat na palubu historické plachetnice

Warnemünde – moře léčí po celý rok

Léto se pomalu chýlí ke konci a koupání, zvláště v Baltu, už zřejmě láká jen opravdové nadšence. Moře ale působí blahodárně po celý rok – ne nadarmo se v Pobaltí nachází spousta lázeňských letovisek a jedno takové ve Warnemünde u Rostocku. Zdejší čistá bělostná pláž je za horkého počasí posázená typickými plážovými koši zdrojem letních radovánek pro celé rodiny, jindy zas místem životadárného odpočinku.

Foto: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern/Frank Neumann

Maják ve Warnemünde musí často snést velký nápor rozbouřeného Baltu

Vždyť být u moře neznamená nutně jen koupání a opalování ve velkých vedrech, ale také příjemné procházky, při nichž můžete dýchat mořem provoněný vzduch. V zimě si na vás pak žádná chřipka jen tak netroufne. K tomu přidejte nespočet kaváren a restaurací s výhledem na moře, které se postarají o přívětivou atmosféru.

Foto: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern/René Legrand

V části Warnemünde - Alten Strom - najdete překrásné domky kapitánů. Dnes jsou v nich také restaurace a kavárny, které zvou k příjemnému posezení.

Warnemünde, ale i samotný Rostock oplývají bohatou nabídkou kvalitních lázeňských a wellness služeb. Na individuální péči se podílejí i odborníci z rostocké univerzity, nemocnice a specializovaných rehabilitačních zařízení.

Foto: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern/Werk 3 Agentur

Promenáda ve Warnemünde je oblíbená rovněž inline bruslaři

Nákupy a gastronomie v Rostocku

K Rostocku kromě typické architektury, moře a přístavu patří také nákupy. Pěší zóny ve starém městě, ústící přímo v přístavu, se jen hemží obchody. Po náročném nakupování však oceníte zejména zdejší restaurace a hospůdky. Pochutnat si můžete na čerstvých rybách, které ráno dorazily do přístavu, i na mezinárodních specialitách. A na závěr třeba na nějaké sladké dobrotě z čokoládovny „Schokoladerie de Prie“ přímo v přístavu. Večer vás možná zláká návštěva čtvrti Körpeliner-Tor-Vorstadt, kde kromě živé kulturní scény narazíte rovněž na hospůdky a bary s dobrým pivem.

Foto: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern/Norbert Krüger

Prostranství před starou radnicí o Vánocích ožívá pestrobarevným vánočním trhem

A malý tip pro vás: v centru se nedržte jen hlavních rušných ulic, ale pátrejte i v těch vedlejších. Nikdy nevíte, na jakou výbornou restauraci či originální obchůdek můžete narazit třeba v bývalé sýpce.

Foto: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern/Norbert Krüger

A ještě jednou pohled na Rostock s jeho dominantou - kostelem Marienkirche

Jak se dostat do Rostocku

Rostock je vzdálený 580 km od Prahy, autem tam tedy dojedete přes Drážďany a Berlín za necelých 6 hodin.

Lze ale využít autobusového spoje společnosti Eurolines, cesta trvá z Prahy s přestupem v Berlíně necelých 8 hodin. O hodinu kratší je cesta vlakem, taktéž s přestupem v Berlíně.

Tipy na výlety:

Hanzovní města Stralsund a Wismar (zapsána na seznamu UNESCO)

Hlavní město Meklenburska-Předního Pomořanska Schwerin s pohádkovým zámkem

Rybářské vesnice na pobřeží Baltu a lázně (př. Boltenhagen) nebo ostrovy (Rujána, Insel Poel), či nejstarší německé přímořské lázně Heiligendamm

Související témata:

Výběr článků

Načítám