Hlavní obsah

Cáchy - nejzápadnější město Německa

Novinky, Německá turistická centrála/M. Poliaková, S. Marhoulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historie, moderní umění, sport či kultura? Německé město Cáchy nabízí od každého trochu. Pokud byste si naopak rádi odpočinuli, ani tak nepřijdete zkrátka – v Cáchách se můžete oddat účinkům termálních pramenů, stejně jako to činil už Karel Veliký.

Foto: photodesign Thomas Rathay, DZT

Ohromující pohled na největší dominantu Cách

Článek

Vítejte v Cáchách

Cáchy (německy Aachen, francouzsky Aix-la-Chapelle, nizozemsky Aken) leží v nejzápadnějším bodě Německa, tedy v místech, kde se střetávají hranice dvou sousedních států, Belgie a Nizozemska, což vysvětluje bohaté názvosloví města.

Foto: Rainer Kiedrowski, DZT

Zdi cášského dómu jsou plné historie

Město Karla Velikého

Ve středověku byly Cáchy královským a císařským sídlem i místem korunovací a říšských sněmů. Karel Veliký si je zvolil za svou oblíbenou rezidenci díky místním termálním pramenům a vystavěl zde císařský palác.

Foto: photodesign Thomas Ratthay, DZT

Cášský dóm je úchvatný i uvnitř

Stopy Karla Velikého jsou patrné po celém městě. Na sklonku 8. století nechal přestavět místní palácovou kapli ve skvostný dóm s osmiúhelníkovým půdorysem po vzoru byzantských kostelů. Mezi lety 936 až 1531 zde bylo na slavném mramorovém trůnu Karla Velikého korunováno přes třicet německých králů. V roce 1349 zde byl korunován na římského krále Karel IV.

Foto: Aachen tourist service e.V.

Na tomto trůnu byl korunován Karel IV.

První německá památka UNESCO

Součástí tohoto mistrovského díla gotického stavitelství je klenotnice skrývající jeden z nejvýznamnějších církevních pokladů Evropy. Je v ní uložena jedinečná sbírka cenností dokumentující historii dómu, jako například Lotharův kříž (z roku 1000) či stříbrná, částečně pozlacená Karlova busta (po roce 1349). Kruhový lustr pod mozaikovou kupolí daroval Fridrich I. Barbarossa. Cášský dóm byl první německou památkou zapsanou do seznamu světového dědictví UNESCO.

Foto: Aachen tourist service e.V.

Mozaikový strop kupole cášského dómu

Radnice coby skvost gotické architektury

Pouhých pár kroků dělí katedrálu od dalšího místního skvostu – gotické radnice zdobené bohatou fasádou, připomínající korunovace, které se ve městě v dávných dobách odehrávaly. Uvnitř je k vidění expozice složená z mnohých cenných listin, mečů a korunovačních klenotů.

Foto: Rainer Kiedrowski, DZT

Budova radnice

Historické centrum a léčivé prameny

Od stolu někeré z mnoha hospůdek můžete obdivovat autenticky restaurované domy lemující tržiště či okolní uličky. Pokud se rozhodnete abstinovat, vyzkoušejte siřičitou vodu s léčivými účinky z Eliščina pramene (Elisenbrunnen). U loutkové fontány Puppenbrunnen se jistě pobaví nejen děti. Pohyblivé bronzové postavičky zobrazují průřez cášským obyvatelstvem: kanovníka, trhovkyni, učence, legionáře na koni, harlekýna, manekýnu a další, kterým nad hlavami kokrhá kohout.

Foto: Aachen tourist service e.V.

Posezení u Eliščina pramene

V Cáchách narazíte i na moderní umění

Se starou architekturou příjemně kontrastuje sbírka moderního umění v muzeu Ludwig Forum. V Muzeu tisku si můžete prohlédnout první a výroční vydání významných deníků z různých koutů světa a v Suermondt-Ludwig muzeu zase početná díla starých mistrů.

Foto: Rainer Kiedrowski, DZT

Díla starých mistrů v Ludwig Museum

Bohatý program po celý rok

Vždy v červenci Cáchy hostí významné mezinárodní jezdecké, parkurové a vozatajské závody CHIO. Každé léto se nese ve znamení kultury – z programu uměleckého maratónu si jistě vybere každý: nabízí se klasika i moderna, tradice i experiment, rock, pop i jazz, divadlo, tanec, literatura i výtvarné umění.

Foto: Andreas Kaster

Jeden z vrcholů sezony jezdeckého sportu - závody CHIO Aachen

Lázeňské město Cáchy

Termální prameny v Cáchách byly objeveny již římskými osadníky v 1. století našeho letopočtu. Kombinace tradičních i moderních přístupů a kvalitních služeb vysloužila místním lázním velmi dobrou reputaci, která přilákala i světové velikány, jakými byli car Alexandr Veliký či skladatel Georg Friedrich Händel.

Foto: Bernd Stuhlmann, Bad Aachen/Verkehrsverein

Lázně Carlous Therme

Nejznámější jsou Karlovy termální lázně (Carolus Thermen Spa), pojmenované jak jinak než po Karlu Velikém. Najdete je uprostřed městských zahrad v lázeňském areálu Monsheimallee. Tam mimo jiné stojí i nemocnice z roku 1854, která byla ve své době nejmodernější zdravotnickou institucí v Německu.

Samotné lázně disponují vodní plochou přes 920 m2 a více než 20 bazény. Návštěvníky zde čekají výhledem do lázeňských zahrad, široká nabídka saunování (od finské po tureckou saunu), možnost opalování na umělé poušti nebo voňavé relaxační komory s hudbou.

Tipy na cestu - Cáchy

Informace o ubytování a programech najdete na www.aachen-tourist.de

Informace o ubytování a programech najdete na www.aachen-tourist.de Za jednu z nejlepších restaurací ve městě je považován Ratskeller. Najdete jej v příjemném gotickém sklepení pod radnicí na náměstí Markt. Více info na www.ratskeller-aachen.de

Informace o ubytování a programech najdete na www.aachen-tourist.de Za jednu z nejlepších restaurací ve městě je považován Ratskeller. Najdete jej v příjemném gotickém sklepení pod radnicí na náměstí Markt. Více info na www.ratskeller-aachen.de Nejbližším letištěm je Kolín nad Rýnem, kam se z Prahy dostanete denně nízkonákladovými lety společnosti Germanwings.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám