Hlavní obsah

Bádensko-Württembersko – vítejte v zemi požitkářů

Novinky, Kamila Stojanovová, Německá turistická centrála

Oblast dnešního Bádenska-Württemberska byla historicky vždy poměrně bohatým regionem. Díky tomu je dnes tato spolková země samotnými Němci nazývána „zemí požitkářů“. Pokud do této spolkové země zavítáte, zcela určitě poznáte, že je její přezdívka oprávněná.

Foto: Tourismus-Marketing GmbH Baden-Württemberg

Pohoda ve zdejších hospůdkách

Článek

Základem je mírné klima

Zdejší mírné podnebí, mimořádně příznivé k pěstování ovoce, činí ze spolkové země Bádensko-Württembersko největšího německého producenta ovoce. To ocenili již staří Římané, kteří zde v dávných dobách pěstovali vinnou révu. Kromě ovoce plodí zdejší půda i nejrůznější druhy zeleniny a na šťavnatých pastvinách se hojně chová dobytek. Všechny tyto faktory se samozřejmě odrážejí v kuchyni obyvatel jihozápadního Německa. Z geografické polohy vyplývá i další vliv, a to vliv francouzské kuchyně.

Foto: DZT, R.Brunner

Kostnice u Bodamského jezera

Bodamské jezero se rozprostírá na jihu Bádenska-Württemberska. Kromě toho, že je zde opravdu nádherná příroda, můžete tady navštívit i dvě památky světového dědictví UNESCO. Kostnici, která letos slaví 600. výročí od Kostnického koncilu, a také ostrov Reichenau, který je na seznamu světového dědictví díky svým starobylým klášterům.

Mlsní mniši

Bádensko-Württemberské speciality se dále liší podle regionů – ve Švábsku tak obvykle vaří místní něco jiného než v Bádensku. Typickým švábským jídlem jsou tzv. Maultaschen. Traduje se, že je vynalezli mniši, když chtěli obelstít zákaz pojídání masa v době půstu. Jsou to totiž taštičky z těsta ukrývající masovou náplň vařené buď ve vývaru a rovnou v něm servírované, nebo osmahnuté s cibulkou.

Foto: Hampp Verlag

Taštičky s překvapením

Klášter Maulbronn leží kousek od Stuttgartu a je rovněž zapsán mezi památkami světového dědictví UNESCO. Jedná se o bývalý cisterciácký klášter, jehož historie sahá až téměř 900 let zpátky. Možná právě zde byly vyráběny první plněné taštičky.

Spätzle na všechny způsoby a vůně Schwarzwaldu

Jednou z nejznámějších specialit jsou Spätzle – jejich různé variace jsou oblíbené i jinde v Německu. Kousky těsta z mouky a vajec se házejí rovnou do vařící vody. Pak se podávají buď jako příloha k omáčce a masu či se sýrem jako Kässpätzle. Způsobů využití je opravdu spousta.

Foto: Hampp Verlag

Sýrové špecle

Nesmíme také zapomenout na oblíbenou schwarzwaldskou šunku – tradiční sušenou šunku, jež se před sušením naloží do soli a okoření česnekem, koriandrem a pepřem. Následně se za studena udí ve speciálních udírnách, díky čemuž získá pravá schwarzwaldská šunka nádech čerstvého jedlového a smrkového dřeva z Černého lesa.

Schwarzwald je bezpochyby rájem cyklistů. Je protkán stovkami cyklistických tras s různou obtížností i tematikou. Pokud vám ale poklidná jízda na kole po uhlazené stezce nestačí, věřte, že i tak si ve Schwarzwaldu přijdete na své. Pro vyznavače jízdy ve volném terénu i odvážlivce, kteří se nebojí překážek a rádi si vyzkouší i akrobatické triky, jsou zde připravené speciální stezky a přírodní bikeparky uprostřed lesa. Místní tak reagují na neustále se zvyšující popularitu extrémní cyklistiky.

Univerzální nudle

Dá se říct, že v Bádensku-Württembersku jsou schopni připravit všemožně vypadající nudle na jakýkoliv způsob. Pokud v jídelním lístku narazíte na výraz Schupfnudeln, můžete čekat podlouhlé kousky těsta buď osmahnuté na másle se špekem a cibulkou a s kysaným zelím jako přílohou, nebo na sladko se skořicí a cukrem, případně na jakýkoliv jiný způsob nebo jako přílohu k masu a omáčce.

Foto: Hampp Verlag

Nudle se zelím a uzeninou

Původně byly jídlem čeledínů a vojáků během třicetileté války. Dnes jsou nedílnou součástí jídelníčku obyvatel jihu Německa. A jak je to v Německu zvykem, opět se způsob jejich užití liší podle jednotlivých současných i historických regionů.

Sladký symbol německé kuchyně

Co se týče sladkostí, symbolem Bádenska-Württemberska je jednoznačně schwarzwaldský dort – Schwarzwälder Kirschtorte. Tento šlehačkový dort s višněmi sypaný kousky čokolády se ve 30. letech 20. století rozšířil do celého Německa, kde se stal natolik oblíbeným, že je i ve světě považován za typicky německý dort. Jednou za dva roky se v Todtnaubergu dokonce koná Kirschtortenfestival, kde amatéři i profesionálové soupeří o nejlepší dort.

Foto: Hampp Verlag

Čokoládovo-višňová lahůdka

Vinařství s dlouhou tradicí

Jak už bylo zmíněno, v Bádensku-Württembersku narazíte i na vyhlášené vinařské oblasti, jejichž produkty jsou vysoce ceněné. Z oblastí Tauberfranken, Kraichgau, Kaiserstuhl, Breisgau, Tuniberg či z oblasti tzv. Badische Bergstraße, kde se vinná réva pěstuje na celkové ploše přes 16 tisíc hektarů, jich celkem pochází 500 až 600. Jedná se o čtvrtou největší vinařskou oblast v Německu. Typicky württemberské jsou odrůdy révy Trollinger a  Schillerwein.

Foto: DZT

Vinice v Bádensku-Württembersku

Badische Weinstraße (Bádenská vinařská stezka) je 160 km dlouhá trasa linoucí se od města Baden-Baden přes Schwarzwald až po Weil am Rhein. Projet ji můžete buď autem, nebo na kole, případně se vydat na stezky pro pěší, jež jsou rovněž její součástí. Můžete obdivovat místní vesnickou architekturu s typickými hrázděnými domy, spoustu kostelíků a hlavně romantickou krajinu s vinicemi, jejichž majitelé většinou provozují i útulné restaurace s vinnými sklípky – ideální způsob, jak poznat regionální kuchyni. Letos Badische Weinstraße navíc slaví kulatiny – v rámci 60. výročí se všichni místní vinaři budou podílet na různých akcích od ochutnávek vín přes speciální prohlídky a výlety až po slavnosti vína.

Bez piva to nejde

Ochuzeni však nezůstanou ani pivní znalci. Zdejší pivovary a značky piv oceňují nejen laici, ale i odborníci. Například pivovar Fürstenberg získal v roce 2008 nejvyšší možné německé ocenění „Bundesehrenpreis für Bier“.

Foto: DZT, Andrew Cowin

Heidelberg - romantika na Neckaru

Heidelberg se v roce 2012 umístil na první příčce mezi TOP 100 atraktivitami zahraničních turistů v Německu. A ne náhodou – romantickou atmosféru městu propůjčuje nejen řeka Neckar, ale i zdejší zámek a starý most. Kromě toho je městečko také plné pohostinných hospůdek a restaurací, v nichž můžete vyzkoušet některou z místních specialit.

Země michelinských hvězd

Ocenění nezískávají jen pivovary, nýbrž především restaurace. Zajímavostí je, že Bádensko-Württembersko je spolkovou zemí s největším zastoupením podniků oceněných michelinskými hvězdami. Jen v roce 2007 jich bylo uděleno přes padesát. Není tak divu, že nejlepšího německého kuchaře Haralda Wohlfahrta potkáte právě v Bádensku-Württembersku v jeho restauraci Schwarzwaldstube v Baiersbronnu.

Tipy na cesty

Stuttgart – nádherná metropole a hlavní město Bádenska Württemberska zve k návštěvě zdejšího zámku, malebných vinic, jež město obklopují, a milovníky automobilů také do dvou jedinečných muzeí – Porsche Museum a Mercedes Benz Museum. 15. 3. se zde koná také dlouhá muzejní noc, na kterou můžete vyrazit třeba s výhodnými jízdenkami 1+1 od Eurolines.

Europa-Park – jeden z nejoblíbenějších zábavních parků leží u městečka Rust v Bádensku-Württembersku a nabízí jedinečný zážitek pro malé i velké. I ti, kteří tvrdí, že takovéto atrakce nejsou nic pro ně, se z Europa-Parku vrací naprosto nadšení a těší se na další návštěvu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám