Hlavní obsah

Největší archeologické muzeum světa? Otevření egyptského kolosu je už za dveřmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhá léta se o jeho otevření šuškalo, teď je podle všeho už opravdu za dveřmi. Velké egyptské muzeum v Káhiře by mělo přivítat první návštěvníky už během pozdního jara, jak uvádějí oficiální stránky instituce. K vidění tu bude na 22 mumií a nespočet starověkých artefaktů, to vše v moderních a vskutku velkolepých prostorách.

Foto: Profimedia.cz

Muzeum by se mělo podle oficiálních stránek otevřít na jaře.

Článek

Velké egyptské muzeum (Grand Egyptian Museum) se stane novým domovem předmětů, které chodí návštěvníci aktuálně obdivovat do původního Egyptského muzea v centru Káhiry. To bylo založeno v roce 1902 a dnes už jeho limitované prostory zdaleka nevyhovují potřebám rozsáhlé sbírky. Ta se proto přestěhuje do instituce, která se nachází hned u pyramid v Gíze.

Nová budova s rozlohou 81 tisíc metrů čtverečních pojme zhruba sto tisíc historických artefaktů, včetně více než 5390 předmětů ze slavné Tutanchamonovy sbírky. K vidění bude nejen symbol egyptologie, faraonova zlatá posmrtná maska, ale také jeho zlatý trůn.

Hned ve vstupní síni stojí 11metrová socha Ramsese II., která je stará zhruba 3200 let. Kvůli jejím ohromným rozměrům musela celá stavba vzniknout v podstatě kolem ní, protože by ji později nebylo možné přestěhovat dovnitř.

Podle serveru Independent, jenž byl pozván na prohlídku muzea ještě před jeho oficiálním otevřením, slibují egyptské úřady jedinečný návštěvnický zážitek. Jeho součástí budou mimo jiné panoramatické videoprojekce, které přenesou turisty do éry starého Egypta, konkrétně na procházku údolím Králů a do Tutanchamonovy hrobky. Tu spatří lidé tak, jak původně vypadala.

Detail pro „záhadology“

Při výstupu po velkém schodišti, jež má imitovat cestu do nebes k bohům, mohou návštěvníci obdivovat další sochy. Poté dojdou do sekce, která je věnována z dnešního pohledu nejslavnějšímu egyptskému faraonovi. Mladičký Tutanchamon si přitom kralování dlouho neužil, vládl jen devět let. Významu nabyl až tisíce let po své smrti, když britský archeolog Howard Carter objevil v roce 1922 jeho hrobku.

Zástupci instituce novinářům během prohlídky odhalili také jednu zajímavost – nad vchodem do muzea vzniklo malé okénko, kterým dvakrát ročně projdou sluneční paprsky a ozáří 11metrovou Ramsesovu sochu. Milovníci záhad, historie a dobrodruhů, jako jsou třeba Indiana Jones nebo Brownův symbolog Robert Langdon, budou tento okamžik jistě s napětím vyčkávat.

Velké egyptské muzeum se začalo stavět v roce 2012. Na jeho podobu přišlo v rámci soutěže rekordní množství návrhů, nakonec zvítězilo irské studio Heneghan Peng Architects se sídlem v Dublinu. Realizace projektu se několikrát posouvala a protahovala, nakonec se také významně prodražila.

Špína i chaos. U Káhiry s láskou na první pohled nepočítejte

Cestování

Bohatý podmořský život i blízkost starověkých památek. Hurghadu Češi milují

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Egypta

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám