Hlavní obsah

Mondsee je jezero známé pověstmi i nádherným okolím, ale i malebné městečko

Mondsee je jedno z mnoha jezer rakouské Solné komory, charakteristických průzračnou vodou, plnou ryb. Dominantou vrchů kolem něj je strmá Dračí stěna - Drächenwand, najdete zde také vodopád, kříž na skalce ve vodě, možnosti sportovního vyžití, lze navštívit kostel i nasát atmosféru městečka na břehu jezera.

Foto: Petr Hejna

Jezero Mondsee

Článek

Často bývá zmiňováno, že název jezera Mondsee, přeloženo jako Měsíční jezero, vychází z jeho srpku blízkému tvaru z leteckého pohledu. Název je ovšem starší, než se první vzduchoplavec odpoutal od tíže, která nohy víže, a spíše lze věřit dávné pověsti.

Ta hovoří o bavorském vévodovi Odilo Bavorském žijícím v 8. století, kterého nenapadlo nic lepšího než toulat se na koni na okolních skalách. Za noci docválal k strmé Dračí stěně. Jeho kůň nebyl Šemík a Odilo Horymír, a tak pád z výše by neskončil cváláním k Neumětelům, leč by se stal oběma osudným. Od toho vévodu i jeho oře zachránil varovný odraz měsíce v jezerní hladině, a tak měla být tato událost vtisknuta do názvu jezera. Jiná teorie vychází z reálného základu pojmenování, kterým má být slovo Mann - muž, ale to s tím koníkem je jistě přitažlivější výklad.

Foto: Petr Hejna

Štíty městských domů

Do jezera, ležícího v nadmořské výšce 481 metrů, vtékají řeky Fuschler Ache a Zeller Ache, ty se v něm spojují v řeku Seeache, která následně napájí jezero Attersee. Je považováno za nejteplejší z jezer Solné komory díky tomu, že v létě dosahuje teploty 27 stupňů Celsia, čemuž vděčí za nevelkou maximální hloubku, která nepřesahuje 68 metrů.

Na délku měří Mondsee sedm a na šířku necelé tři kilometry. Vody jezera jsou domovem pstruhů, štik, kaprů i úhořů. Vodní plocha slouží milovníkům plachtění a windsurfingu stejně jako potápěčům.

Foto: Petr Hejna

Jezero při pohledu ze Schafbergu

Poněkud riskantnější je realizace touhy pohlédnout na jezero z Dračí stěny. Přestože tamní ferrata má klasifikaci C, tedy středně obtížná, a sestup trasou Hirchsteig, tedy Jelení stezka, spadá do kategorie A-B, čili nejméně náročná, v srpnu roku 2020 zde zahynula již třetí osoba českého původu. Paradoxně se tento případ, stejně jako v roce 2014 našemu zkušenému sportovci, stal vlastně na samém konci sestupu a osudným bylo uklouznutí a pád do dvacetimetrové rokle. Tragický byl případ z února téhož roku, kdy o život přišel šestiletý chlapec, opět z Česka.

Foto: Petr Hejna

Vodopád Kreuzstein

Mnohem pohodlnější, bez rizika a určené nejen zdatným sportovcům, je vystoupání k vodopádu Kreuzstein na severním úpatí hory Schafberg. Hned za tunelem, směrem od městečka Mondsee na Oberburgau, je u silnice malé neformální parkoviště, turistická cesta uvádí jako cíl Eisenau-Alm a je to po ní zhruba 700 metrů ke kaskádě vodopádu - trasy ZDE.

Foto: Petr Hejna

Balvan se dvěma kříži

Takřka povinností pak je vyfotografovat si dole u odstaveného vozidla Kreuzstein balvan vystupující z vody s dvojicí křížů, přesněji řečeno s jedním 1,8 metru vysokým kamenným křížem a osmdesáticentimetrovým nakloněným železným křížkem a s Dračí stěnou v pozadí. Pověst kámen zmiňuje v souvislosti s nehodou koňského povozu v 18. století, při níž se utopili všichni cestující. Jiná zase pojednává o nehodě při splavování dřeva, při které se naopak lesníci díky kameni zachránili.

Stejnojmenné městečko Mondsee ležící na východním břehu jezera vzniklo v okolí benediktinského kláštera vystavěného na místě starého římského tábora. Klášter založil v roce 748 bavorský vévoda Odilo II. zřejmě jako poděkování za to, že nezahynul pádem z Dračí stěny ve vodách jezera.

Foto: Petr Hejna

Večerní Mondsee

První mniši přišli údajně z Monte Cassina a ze Salzburgu, který je odtud vzdálený 30 kilometrů. Kolem roku 788 vznikl v Mondsee tzv. Tassilův žaltář a po roce 800 ještě takzvaný Mondseeský Matouš, což byl nejstarší překlad Bible do němčiny. Klášterní budovy byly po zrušení kláštera v roce 1791 přestavěny na zámek, který dnes slouží jako hotel.

V roce 1846 v jezeře archeologové odkryli zbytky neolitického sídliště pocházejícího z let 3600 až 3300 před Kristem. Objeveno bylo mnoho cenných artefaktů, které jsou dnes uloženy v muzeu v Mondsee. Vznikl tak termín „kultura Mondsee“, kterou charakterizuje zdobení keramiky pomocí hlubokých zářezů vyplněných bílou vápencovou pastou.

Foto: Petr Hejna

Kostel sv. Michala

Ke klášteru patřil kostel sv. Michala, později přestavěný na farní kostel. Kostel stojí na místě chrámu, který byl vysvěcen v roce 1104. Dnešní podoba kostela je odrazem nejrůznějších úprav, kterými svatostánek během staletí prošel. Fasáda i věže pocházejí z roku 1730. 

Foto: Petr Hejna

Interiér kostela sv. Michala

V interiéru kostela je k vidění hlavní oltář od Hanse Walbburgera z roku 1626, gotický portál do sakristie i pozůstatky maleb z 16. století. Mondsee přešlo roku 1506 z bavorského do habsburského panství.

Historie Mondsee má i stopy technického pokroku - roku 1872 vyplul na jezero první parník a roku 1891 bylo městečko propojeno díky železnici s okolním světem.

V Mondsee je možné navštívit muzea jako Národopisné muzeum, Muzeum prehistorických sídlišť a Muzeum místní dráhy. Samotná procházka po břehu jezera je příjemným zážitkem s pohledem na hory okolo, přístav, loděnice, a kdo touží vyzkoušet si windsurfing nebo dovádět s plachtovím, tak v městečku Mondsee sídlí po celém Rakousku věhlasná škola těchto vodních sportů.

Pandu velkou, mládě orangutana, koaly a celkově 700 druhů zvířat uvidíte v nejstarší zoo na světě

Cestování

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích zve na cestu historií, přírodou i kulturou

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Rakouska

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám