Hlavní obsah

Nejslavnější karneval světa je v plném proudu

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polonahé tanečnice v pompézních kostýmech, masky, ohňostroje, tisíce přihlížejících návštěvníků i milióny diváků u televizních obrazovek - to vše se týká tradičního karnevalu v brazilském Riu de Janeiru, který je aktuálně v plném proudu.

Foto: Reuters

V Riu de Janeiru probíhá tradiční karneval

Článek

Letošní ročník karnevalu v Riu začal v pátek večerním zahajovacím ceremoniálem a skončí v úterý taktéž v pozdních hodinách. Hlavním programem jsou jako každý rok nejrůznější taneční vystoupení. Se svými precizně nacvičenými čísly a nepřehlédnutelnými kostýmy se představují školy samby ve velké taneční soutěži. Vítěz bude vyhlášen v úterý.

Aktuální ročník karnevalu se nese tak trochu i ve znamení letních olympijských her, které bude Rio de Janeiro hostit v srpnu. Připomněl je zahajovací ceremoniál na začátku soutěžní přehlídky zmíněných škol samby.

V rámci bezpečnosti karnevalu se tentokrát dbá také na ochranu před nákazou virem zika, který je nyní velmi rozšířen v oblasti Latinské Ameriky, Brazílii nevyjímaje. Tanečníkům i přihlížejícím divákům je doporučováno používat repelenty, aby se vyhnuli kousnutí komára přenášející tento zvláště pro těhotné ženy nebezpečný vir. Centrum dění, slavný Sambodrom, je pravidelně vykuřován speciálními přípravky.

I tak si však karneval v Riu udržel hravou a bujarou atmosféru s hlasitou hudbou, svižnými tanečními kreacemi a slavnostní náladou. Ročně tuto událost navštíví několik miliónů lidí. První zmínka o karnevalu pochází už z roku 1723.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám