Hlavní obsah

Nejlepším ostrovem světa je podle cestovatelů Maui

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestovatelský portál Tripadvisor jako každý rok uveřejnil žebříček 10 nejlepších světových ostrovů. Výběr tradičně sestavili sami turisté. První příčku obsadilo havajské Maui, v těsném závěsu se drží řecké Santorini či karibská Jamajka.

Foto: Profimedia.cz

Nejlepším ostrovem světa je Havajský Maui.

Článek

Vítězný ostrov Maui se v žebříčku neobjevil poprvé. Od loňska si ovšem polepšil. Zatímco minule obsadil druhé místo, letos se vyhoupl na první příčku. Jeho největším lákadlem jsou zlatavé písečné pláže, magické západy slunce nebo tyrkysové moře, které je ideální ke šnorchlování či windsurfingu. Kromě toho se na ostrově nacházejí i bambusové lesy a vodopády.

Řecký ostrov Santorini v Egejském moři si od loňska také ještě více zlepšil reputaci, posunul se nahoru hned o dvě příčky. Je znám pro své ikonické bílé stavby s modrými střechami.

Foto: Profimedia.cz

Santorini je známé pro své budovy s modrými střechami.

Třetí místo obsadila Jamajka, ostrov v Karibiku známý také jako „země dřeva a vody”. Podle Tripadvisoru jsou tamní lesy ideální pro turistiku nebo pozorování ptáků.

Naopak propad potkal ostrov Providenciales ze souostroví Turks a Caios v karibské oblasti, který v loňském žebříčku vyhrál. Letos obsadil až čtvrté místo. Díky snadno dostupným korálovým útesům je jeho doménou především potápění.

Tradiční místo ve výběru zaujímá také indonéský ostrov Bali, kde se snoubí průzračné moře a hustá džungle ukrývající prastaré chrámy a drzé opice. Letos skončil pátý.

Korálové útesy či buddhistické chrámy

Dalším a zároveň posledním z evropských ostrovů v žebříčku je Mallorca ze souostroví Baleáry, která je taktéž populární dovolenkovou destinací. Nabízí zábavu pro celou rodinu nebo také projížďku po staré železnici, která vede mezi městy Palma a Soller.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Naprosto průzračná voda u pobřeží Formentoru

Sedmým nejlepším ostrovem světa je 61 kilometrů dlouhý Mauricius v Indickém oceánu. Jeho pobřeží je téměř celé obklopeno korálovým útesem a najdou se na něm i místa, která vybízejí k hlubokomořskému rybaření. Turisticky oblíbený ostrov Phuket v Thajsku zaujímá osmou pozici. Láká na západy slunce, vodní sporty či prastaré buddhistické chrámy.

Foto: Profimedia.cz

Phuket je oblíbenou thajskou destinací.

Předposlední — stejně jako v roce 2015 — se umístil ostrov Bora Bora ve Francouzské Polynésii. Mimo jiné láká například na plavání s tropickými rybami mezi korálovými útesy.

Žebříček uzavírá brazilské souostroví Fernando de Noronha, které je díky svému ekosystému zapsáno ve světovém kulturním dědictví UNESCO. Nejspíš i kvůli tomu je počet návštěvníků regulován, ale těm, kterým se poštěstí na ostrov dostat, se naskytne příležitost zaplavat si v teplých vodách s delfíny či mořskými želvami.

Reklama

Výběr článků

Načítám