Hlavní obsah

Nejlepší destinace pro rok 2021 podle National Geographic? Gabon, Dominika i Brazílie

Novinky, Michael Švarc

Jak se rok chýlí ke konci, přibývá žebříčků destinací, které by v následujících dvanácti měsících neměli cestovatelé minout. Po Lonely Planet ten svůj zveřejnil i magazín National Geographic. Rozdělen je na celkem pět kategorií, ve kterých figurují mimo jiné africký Gabon, karibská Dominika, brazilská savana Cerrado nebo Kodaň.

Foto: Profimedia.cz

Brazilský biom Cerrado je po Amazonii druhý největší v Jižní Americe.

Článek

Magazín si je vědom složité situace, která aktuálně panuje ve světě, žebříček má sloužit jako inspirace pro lepší časy. S mottem „Nyní sněte, jeďte později” vybírá celkem 25 destinací rozdělených do pěti kategorií. Jsou jimi udržitelné cestování, rodinná dovolená, dobrodružství, příroda a divočina a nakonec kultura s historií.

„Přestože pandemie pozastavila všechny naše cesty, neutišila naši zvědavost,“ uvedl šéfredaktor magazínu George Stone. „Svět je plný divů, přestože je nyní těžké na ně dosáhnout,“ doplnil.

Za zelenou planetu

První z kategorií, udržitelnost, je stále skloňovanějším pojmem. Vztahuje se na destinace, které smýšlejí ekologicky a kterým leží na srdci osud planety. Ve výběru National Geographic jsou jimi řecký ostrov Alonissos, dánské hlavní město Kodaň, pacifická Nová Kaledonie, německý Freiburg, africký Gabon nebo město Denver v americkém Coloradu. Na těchto destinacích magazín vyzdvihuje jejich přístup k životnímu prostředí nebo zelené energii.

Cestujte zodpovědně, nabádá Lonely Planet ve svém žebříčku nejlepších destinací

Cestování

Na rodinou dovolenou National Geographic láká na jihoanglickou trasu England Coastal Path, Space Coast na Floridě, do rumunské Transylvánie, maďarského národního parku Hortobágy nebo do oblastí původních indiánských obyvatel v kanadské Britské Kolumbii. Takový rodinný pobyt láká především na klid, ale také na neotřelé zážitky a poznatky.

Foto: Profimedia.cz

Národní park Los Glaciares nadchne milovníky přírody.

Oproti tomu dobrodruzi, kteří touží po vzrušení, by měli svůj zrak zaměřit na Dominiku, gruzínský region Svanetie, argentinský národní park Los Glaciares nebo aljašský národní park a rezervaci Katmai.

Milovníkům divoké, syrové a okouzlující přírody jsou určeny ostrov Isle Royale v americkém Michiganu, Yellowknife v Kanadě, brazilský komplex savan a lesů Cerrado, který je po Amazonii druhým největším biomem Jižní Ameriky, nebo Ostrov lorda Howa v Austrálii, který je známý tím, že ho může v jednu chvíli navštívit jen omezené množství lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov lorda Howa je skutečně nedotčený ráj. Vstup povoluje jen omezenému počtu turistů.

Finální kategorie kultury a historie se dotýká tichomořského Guamu, jihokorejského Kjongdžu, Tulsy v americké Oklahomě, čínského kraje Tchung-lu, španělského města Victoria-Gasteiz nebo roadtripu po Novém Mexiku. Tyto destinace nabízejí mnohovrstvý pohled na některé zásadní události dějin, na Guamu se například během druhé světové války odehrály dvě významné námořní bitvy.

Nejexkluzivnější ostrov v Austrálii? Může na něj jen 400 návštěvníků najednou

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám