Hlavní obsah

Cestujte zodpovědně, nabádá Lonely Planet ve svém žebříčku nejlepších destinací

Novinky, Michael Švarc

Palau, Rwanda či Řecko. To je jen zlomek destinací, které do svého výročního seznamu Best in Travel zvolil známý turistický průvodce Lonely Planet. Tentokrát ovšem nejde o žebříček v pravém slova smyslu. Větší důraz je kladen na tři nové kategorie — udržitelnost, komunitu a diverzitu, jež lépe odrážejí, jak se planeta a cestování změnily.

Foto: Profimedia.cz

Tichomořské Palau je jednou z destinací, která se v žebříčku Best in Travel objevila.

Článek

Lonely Planet na sklonku roku vždy lákal na destinace, které by si turisté neměli v následujících dvanácti měsících nechat ujít. Letos se však žebříček zásadně proměnil a průvodce poukazuje na fakt, že nedílnou součástí cestování jsou kromě samotných zemí či měst i lidé, místní komunity a podobně.

„Jak se náš svět letos absolutně zastavil, rozhodli jsme se zamyslet nad tím, jak nejlépe povzbudit naše čtenáře, aby cestovali zodpovědně a stali se vyslanci pozitivní změny,“ píše v úvodu žebříčku šéf Lonely Planet Luis Cabrera. „Uvědomili jsme si, že k přetvoření cestování po roce 2020 musíme začít u sebe, a tak jsme upravili náš redakční seznam, jenž klade větší důraz na lokální a různorodé hlasy,“ doplnil.

Návštěva Petry je nejhezčím cestovatelským zážitkem

Cestování

Žebříček Best In Travel se tak zaměřuje na destinace, společnosti i konkrétní osoby, které se snaží o větší udržitelnost, zlepšení života pro lokální komunity nebo nabízejí odlišný úhel pohledu.

Pomáhají vozíčkářům

V kategorii, jež se zaměřuje právě na udržitelnost, bodovala například africká Rwanda za svůj program na ochranu zvířat, který pomohl zachránit kriticky ohroženou gorilu horskou. Udržitelnou destinací pro milovníky jídla je Řecko, které si místo v žebříčku vysloužilo za množství lokálně vypěstovaných a vyrobených surovin, ať už jde o bylinky, olivový olej nebo i mořské plody.

Foto: Profimedia.cz

Rwanda byla oceněna za svůj přístup k ochraně zvířat, zejména za navýšení populace goril.

Za udržitelný přístup ke svému životnímu prostředí ocenil Lonely Planet tichomořský stát Palau. Ten se v posledních několika letech zaměřuje na ochranu své biodiverzity, endemických druhů zvířat i kulturního dědictví.

V kategorii, která vyzdvihuje práci pro komunitu, průvodce zmiňuje třeba britskou iniciativu Invisible Cities, která umožňuje lidem bez domova, aby se stali průvodci ve svém městě a ukázali ho turistům z poněkud jiné perspektivy. Ve stejném ranku je také kolumbijské město Medellín, které se podle Lonely Planet stalo z nejnebezpečnějšího města jedním z nejvíce inovativních.

Foto: Profimedia.cz

Už ani Machu Picchu vysoko v horách není pro vozíčkáře nedosažitelné.

Poslední kategorie, která oceňuje různorodost, vyzdvihla například kalifornskou společnost Wheel the World, jež hendikepovaným lidem aktuálně umožňuje prozkoumat přes 30 různých destinací. Ani peruánské Machu Picchu vysoko v horách už tak není nedostupné.

Příkladnou ukázkou kulturní diverzity je kalifornské město San Diego, které neláká pouze na pláže, ale i na pulzující uměleckou scénu.

Bez testu a pro všechny. Jedna z nejšťastnějších zemí světa opět vítá turisty

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám