Hlavní obsah

Nejkrásnější aurora borealis nad Evropou

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli byste si přáli vidět na vlastní oči polární záři, ale nechce se vám putovat až na Aljašku nebo třeba do Grónska, vydejte se za barevným rejem světel po starém kontinentě. O nic vás neochudí. Zvláštnímu atmosférickému jevu, někdy nazývanému také jako Aurora borealis, můžete být na blízku třeba na severu Skandinávie, na Islandu i ve Skotsku.

BEZ KOMENTÁŘE: Polární záře v Norsku

 
Článek
Norsko

Ideální dobou, kdy se vydat za polární září, je podzim a jaro. Tehdy se cestovatelům za polárním kruhem naskýtá dechberoucí podívaná nejčastěji. Za světélkující noční oblohou se vypravte třeba do severní části Norska.

Vyhněte se úplňku a místům s velkým výskytem světla. To zřetelnost polární záře ruší. Barevné hemžení polární záře lze v Norsku pozorovat nejlépe v okolí měst Tromsø, Alta, Trondheim nebo v oblasti souostroví Lofoty.

Finsko

Čím severněji se ve Finsku vypravíte, tím blíže se dostanete k polární záři. Nejlepší polohu má proto Laponsko. V místě lyžařského střediska Saariselkä se turisté mohou dokonce ubytovat ve speciálních skleněných iglú, z nichž jsou v noci vidět nejen hvězdy, ale právě také polární záře. Tato „stanová” vesnička se jmenuje Kakslauttanen.

BEZ KOMENTÁŘE: Polární záře ve Finsku

V letošním roce sledovali ve Finsku polární záři například také obyvatelé města Kuopio, které leží blíže centrální než severní části země. Často za úchvatným přírodním úkazem turisté cestují třeba k 80 kilometrů dlouhému jezeru Inari, které leží v Laponsku.

Švédsko

Z trojlístku skandinávských zemí už chybí jen Švédsko. Také jeho severní oblasti nejsou skoupé na výskyt polární záře. Mnoho dobrodruhů za ní míří do národního parku Abisko, založeného v roce 1909, ve švédské části Laponska.

BEZ KOMENTÁŘE: Polární záře na Švédskem

Park leží v blízkosti města Kiruna, kam se lze dopravit letadlem. Jestliže z cesty Švédskem chcete vytěžit maximum zážitků, ubytujte se v nedaleké vesnici Jukkasjärvi, kde stavitelé každoročně na několik měsíců vybudují Ice hotel — největší ledový hotel světa.

Island

Island, ležící v těsné blízkosti severního polárního kruhu, je úkazem Aurora borealis proslulý. Záře tu není nijak vzácná. Pozorovat ji lze dokonce i v Reykjavíku, hlavním městě ostrova.

BEZ KOMENTÁŘE: Polární záře nad Islandem

Magickou podívanou si cestovatelé jezdí vychutnat také na jihozápad Islandu do národního parku Thingvellir, zapsaného před 20 lety na seznam UNESCO, nebo k některému z geotermálních pramenů.

Skotsko

Ne tak často jako ve Skandinávii nebo na Islandu, ale i nad Skotskem se občas přežene polární záře. Letos se ukázala například na pláži Sandigoe v Caithness na severu země. Poměrně dobrou polohu má také ostrov Skye, největší ze souostroví Vnitřní Hebridy.

BEZ KOMENTÁŘE: Polární záře nad Skotskem

Skye ale není zajímavou oblastí jen kvůli polárním zářím. Mnoho cestovatelů sem míří také kvůli divoké přírodě, v níž doposud přežívá řada chráněných živočichů. Některé turisty lákají také zdejší památky.

Anketa

Kterou zemi byste si pro sledování polární záře vybrali vy?
Norsko
55 %
Finsko
9 %
Švédsko
4,9 %
Island
23,7 %
Skotsko
7,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5430 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám