Hlavní obsah

Nejkrásnější americkou pláží je Grayton Beach na Floridě

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy americké se pyšní mnoha známými plážemi. Tou aktuálně nejkrásnější je Grayton Beach na Floridě, píše server Daily Mail s odvoláním na proslulý žebříček ekologa Stephena Leathermana známého coby Dr. Beach. Následují Lifeguarded Beach v Severní Karolíně nebo Coopers Beach ve státu New York.

Foto: Profimedia.cz

Pláž je součástí státního parku Grayton Beach, který je známý pro své písečné duny.

Článek

Leatherman pod přezdívkou Dr. Beach sestavuje žebříček nejkrásnějších pláží už od roku 1991. Roli při hodnocení hraje nejen samotný vzhled, ale například i průměrná teplota vzduchu či vody, bezpečnost, čistota a celkové prostředí.

Nejlepší pláž světa mají v Brazílii

Cestování

Číslem jedna se pro letošní rok stala Grayton Beach na Floridě, jež vyniká cukrově bílým pískem a smaragdovou vodou. Pláž navíc není zcela odříznutá, v blízkosti se nacházejí restaurace i ubytování.

„Najdete tu jeden z nejjemnějších písků na světě. Když jsem ho poprvé viděl, musel jsem si nasadit sluneční brýle, protože mě skoro oslepil,“ tvrdí Leatherman.

V žebříčku nejlepších amerických pláží dále následují Lifeguarded Beach na ostrově Ocracoke v Severní Karolíně, Coopers Beach ve státu New York, Duke Kahanamoku na havajském ostrově Oahu nebo Lighthouse Beach opět v Severní Karolíně.

Návštěvy pláží nejsou zapovězeny

Bonusové body si v hodnocení připisují zejména pláže, které jsou nekuřácké. „Pláže nejsou obří popelníky, za které je někteří lidé považují. To je vážně nechutné,“ vysvětluje Leatherman, který se hodnocením pláží po celém světě zabývá zhruba 30 let.

Přestože USA aktuálně bojují s nekončící vlnou koronaviru, pláže jsou v mnoha státech přístupné za určitých podmínek, jako je třeba snížená kapacita. Grayton Beach a státní park, kde se nachází, běžně přitahuje v letní sezoně 500 až tisíc lidí denně.

Pláže v USA jsou plné lidí, přestože obětí koronaviru neubývá

Koronavirus

„Grayton Beach je jedním z klenotů pobřeží, říkáme jí pouštní oáza,“ řekl Ben Faure z floridského úřadu pro ochranu životního prostředí. „Během klasického dne si tu můžete sjet pěkné vlny na surfařském prkně nebo si dobře zaplavat,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám