Hlavní obsah

Nejhlučnější metropolí Evropy je Bratislava

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Pokud byste tipovali, že pochybné prvenství nejhlučnější metropole Evropy náleží například vitálnímu Římu nebo Madridu, byli byste na omylu. Experti Evropské agentury pro životní prostředí totiž označili za nejhlučnější hlavní město Slovenska.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Některým obyvatelům Bratislavy může vysoká hladina hluku způsobit i zdravotní problémy.

Článek

Podle jejich odborných měření dosahuje hluk v některých ulicích Bratislavy až 80 decibelů. I sbíječka v plném chodu je méně hlučná. Lékaři přitom upozorňují, že trvalý randál takové intenzity způsobuje stres a následné vážné zdravotní potíže.

Ve slovenské metropoli čelí nadměrnému lomozu až 55 procent obyvatel. Mezi nejhlučnější patří Šancova ulice a celé okolí hlavního nádraží. „Bydlím v Šancové, kravál je tady opravdu hrozný. I prašnost je obrovská, radši téměř ani neotevíráme okna,“ říká Karol Ondraško.

To Bonka Tzanková, která bydlí v nedaleké Pražské ulici, si podle svých slov na hluk už za ta léta zvykla. „Máme dvojitá okna a kuchyň vede do dvora, takže se to dá vydržet. Přiznám se, že když jsme pobývali s manželem v létě na vesnici, rušili nás z nezvyku čápi pod okny víc než doma ruch z dopravního provozu,“ směje se obyvatelka jedné z nejhlučnějších ulic Bratislavy.

Problémem je chybějící obchvat

„Bydlím na sídlišti na okraji města, takže to není tak zlé. Když musím do centra, tak hluk je opravdu na některých místech vážně až nesnesitelný,“ uvedla Katarína Štiglicová.

Problémem Bratislavy zůstává především neexistující obchvat města. Přesněji - obchvat vede přes největší sídliště Petržalka. Tranzitní doprava tak prakticky projíždí městem.

Chystá se obchvat, který by odvedl tranzitní dopravu přes tunel pod Karpaty mimo město. Vše ale samozřejmě stojí a padá s financemi.

Kde si uši „užijí” nejvíce
1.Bratislava (Slovensko)
2.Varšava (Polsko)
3.Dublin (Irsko)
4.Sofie (Bulharsko)
5.Budapešť (Maďarsko)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám