Hlavní obsah

Nejen kolaři se radují, přes říčku Rolavu u Přebuzi byl otevřen nový most

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejkouzelnějších romantických cest pro běžkaře a kolaře se v západní části Krušných hor line přes někdejší obec Chaloupky mezi Přebuzí a Novými Hamry. Jenže původní most vedoucí přes říčku Rolavu na této trase před časem definitivně dosloužil. To přineslo řádově tisícům turistů, kteří tudy každoročně projíždějí, řadu problémů. Byl proto zrealizován nový most, který se ve středu dočkal slavnostního zprovoznění.

Most přes řeku Rolavu byl hotový již v říjnu, na slavnostní zprovoznění se čekalo ale až do jaraVideo: Rudolf Voleman, Novinky

 
Článek

Kvůli absenci funkčního mostu nebylo například možné upravovat dosud oblíbenou běžkařskou stopu v celé délce a kolaři museli své stroje přes říčku přenášet nebo riskovat propadnutí na chatrném mostku, kam byl navíc vstup zakázán.

Co je ale horší, horská služba neměla kudy přejet přes tok Rolavy se skútry, když kupříkladu volal někdo o pomoc se zdravotním problémem.

„V případě, kdy jsme potřebovali jet někam k oblasti Přebuzi, tak jsme řešili kvůli špatnému mostku, kudy to vlastně přejíždět,“ uvedl na dotaz Novinek náčelník Horské služby pro Krušné hory Miroslav Račko.

Valdštejnská zahrada je opět přístupná veřejnosti

Cestování

„Zejména, pokud byly na Přebuz odhrnuté silnice od sněhu i přes Jelení,“ pokračoval. „Z tohoto pohledu proto obnovu mostu stoprocentně kvitujeme,“ dodal Račko.

Foto: Rudolf Voleman, Novinky

Nový most přes říčku Rolavu u Přebuzi

A to přestože ostrých zásahů při záchraně životů a zdraví, které horská služba provádí s využitím mostku přes Rolavu, není za rok mnoho. „Musím říct, že se dají spočítat na prstech jedné ruky,“ připustil náčelník.

„Jenže ve chvíli, kdy máte člověka na Chaloupkách, který potřebuje rychle pomoct, tak přemýšlíte jinak,“ vyzdvihl důležitost mostu Račko. „Obnovený mostek nám může příjezdovou dobu výrazně zkrátit,“ dodal.

Foto: Rudolf Voleman, Novinky

Turisticky exponovaný most přes říčku Rolavu u Přebuzi je opět funkční.

Mostek je v majetku města Přebuz, která je vůbec nejmenším městečkem v republice. Po dobu rekonstrukce byl převeden můstek na Karlovarský kraj, který se postaral o jeho obnovu, na kterou malé horské městečko nemělo finance.

Náklady se vyšplhaly na 7,1 milionu korun. Projekt na renovaci mostu připravovala Místní akční skupina Sokolovsko, tedy sdružení obcí, ve kterém figuruje i Přebuz.

Zbořený Kostelec okouzlil i Máchu. Od ruiny jsou krásné výhledy na Sázavu

Tipy na výlety

„Nyní předáváme zkolaudovaný most zpátky do majetku města Přebuz,“ komentoval na místě karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

„Jsme město s nejmenším počtem obyvatel, takže neoplýváme finančními prostředky, abychom mohli z vlastních zdrojů realizovat tak nákladnou akci,“ pochvaloval si přístup kraje starosta Přebuzi Martin Bruoth (nez.), který doufá, že most opět vydrží dalších sto let. „Pro turisty je to zásadní zlepšení,“ dodal.

Foto: Rudolf Voleman, Novinky

Most využívá i horská služba.

Foto: Rudolf Voleman, Novinky

Turisticky exponovaný most se dočkal slavnostního otevření.

Práce byly hotové v říjnu loňského roku, ale na slavnostní zprovoznění se čekalo až do jara. Most prošel kompletní přeměnou, stejně tak i přilehlé okolí, tedy koryto řeky, svahy a také komunikace, popisoval zástupce dodavatelské firmy. Most je nyní položen výše, než byl jeho předchůdce, takže nebude vadit ani zvýšeným průtokům vody v období tání.

S trochou nadsázky se mezi návštěvníky Krušných hor říká, že v okolí Přebuzi vládne osm měsíců zima a čtyři měsíce chladno.

Místní ale oponují. „Není to pravda, přijeďte se přesvědčit, jak je zde krásně,“ uvedl jeden z přebuzských občanů.

Ze starých stájí kladrubského hřebčína pro nemocné koně je pokladna

Cestování

Jak bydlela hofmistryně a kde nocoval kardinál? Na zámku v Zákupech ukazují nové interiéry

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám