Hlavní obsah

Ze starých stájí kladrubského hřebčína pro nemocné koně je pokladna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladruby nad Labem

Rok a půl trvala rekonstrukce dvojice staveb v areálu Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. V úvodu nové turistické sezony byla jejich obnova dokončena. Návštěvníci ocení zejména adaptaci bývalých stájí pro nemocné koně, zvaných Marodestall, v nichž vzniklo nové návštěvnické centrum. Svou atmosférou respektuje historický kontext stavby.

Foto: Národní hřebčín

Starokladrubští bělouši zapřažení do kočáru

Článek

Vstupenky se tak už nebudou prodávat v malé místnosti s jednou pokladnou, ale k dispozici bude prostorná místnost s dvěma pokladnami, vystaveny tu budou suvenýry a publikace.

Foto: Národní hřebčín Kladruby nad Labem

Nové návštěvnické centrum v Kladrubech nad Labem

Oba nově opravené objekty spolu tvoří funkční celek a vzhledem k svému umístění u silnice jsou veřejnosti dost na očích. V průběhu 20. století ale byly výrazně pozměněny necitlivými úpravami podle požadavků provozu hřebčína, navíc poslední dobou už neměly využití. Při obnově se kladl důraz zejména na navrácení jejich vzhledu z konce 19. století. Obnova vyšla na 34 milionů korun. Fasáda návštěvnického centra je zeleno-bílá jako ostatní stavby v areálu.

„Tuto barevnost získal hřebčín po klasicistní přestavbě přibližně v první polovině 19. století,“ řekl ředitel Jiří Machek.

„Druhý objekt, bývalá kovárna s pozdně barokní částí, patří k nejstarším objektům v areálu hřebčína. Po polovině dvacátého století byla budova adaptována na vrátnici hospodářského dvora, později využívána jako skladové prostory. Zde byly dispozice i účel ponechány stavu před rekonstrukcí,“ uvedl náměstek ředitele národního hřebčína pro služby a správu majetku Martin Lacina.

Foto: Ludmila Žlábková, novinky.cz

Starokladrubští vraníci v Heřmanově Městci

Venku je zahrada s dětským hřištěm, kde návštěvníci také mohou trávit čas, než půjdou na prohlídku. „Přilehlé je centrální parkoviště s kapacitou devadesát vozů a vedle je také jídelna s občerstvením pro návštěvníky,“ doplnil Machek a připomenul, že letošní rok se ponese v duchu oslav pátého výročí zápisu na seznam světového dědictví.

„Připomeneme si také třicet let od začátku spolupráce s dánskými královskými stájemi, dvacet od začátku spolupráce se Švédskou královskou jízdní gardou a sto padesát let od poslední návštěvy kladrubského hřebčína císařem Františkem Josefem I. a jeho manželkou Alžbětou Bavorskou,“ vyjmenoval Machek.

Kladrubští barokní koně byli vyšlechtěni pro ceremoniální účely, jsou jediným původním plemenem v České republice. V roce 2002 se chovné stádo starokladrubských běloušů s celým komplexem hřebčína stalo národní kulturní památkou. Od roku 2019 je krajina pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech zapsaná na seznamu UNESCO.

Národní hřebčín Kladruby nad Labem

Kladruby nad Labem – chov starokladrubských běloušů

  • otevřeno každý den mimo pondělí
  • tři prohlídkové okruhy: stáje, kočárovna s postrojovnou a zámecká expozice
  • přístupná také rozhledna a malá expozice sedlářské dílny v lesovně

Heřmanův Městec – stáje, otevřeno vždy v pátek, sobotu a neděli

  • prohlídka stájí, postrojovny a galasedlovny

Slatiňany – chov starokladrubských vraníků

  • jeden prohlídkový okruh stájí, včetně galasedlovny Auerspergů

Naučná stezka krajinou – měří přibližně pět kilometrů.

  • 12 zastavení s informacemi o historii a současnosti Krajiny pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem

Nad zemí i pod zemí. U Koněpruských jeskyní bude otevřena nová atrakce

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Národní hřebčín Kladruby nad Labem

Reklama

Výběr článků

Načítám