Hlavní obsah

Nejbezpečnějšími aerolinkami světa jsou Qantas, Qatar Airways i Emirates

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australský letecký dopravce Qantas je nejbezpečnější na světě. Vyplynulo to z výročního hodnocení serveru AirlineRatings.com, který monitoruje 385 aerolinek, množství nehod, stáří flotily nebo i proškolení pilotů. Na předních příčkách se umístily také Qatar Airways, Singapore Airlines či Emirates.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Redaktoři portálu AirlineRatings uvádějí, že vítězná společnost Qantas je v letectví nyní považována za nejzkušenější aerolinku vůbec. „Qantas jsou vedoucími aeroliniemi prakticky v každém bezpečnostním vylepšení, které se za posledních 60 let událo,“ uvedl šéfredaktor serveru Geoffrey Thomas.

Na dalších příčkách coby nejbezpečnější letecké společnosti figurují Qatar Airways, Air New Zealand, Singapore Airlines a první pětku uzavírají Emirates. V kompletní desítce pak následují tchajwanské EVA Air, emirátské Etihad, Alaska Airlines, hongkongské Cathay Pacific Airways a British Airways.

Uplynulý rok si vyžádal téměř 300 obětí leteckých neštěstí

Cestování

„Tyto aerolinky jsou v letectví výjimečné a stojí v popředí bezpečnosti, inovace a uvádění nových letadel do provozu. Popravdě rozdíly mezi finální dvacítkou jsou malé, všechny vyčnívají,“ doplnil Thomas.

Ocenil i servis za pandemie

Server AirlineRatings ohodnotil také desítku nejbezpečnějších nízkonákladových aerolinií. Ty nejsou seřazeny od nejlepší, ale abecedně. Figurují mezi nimi mimo jiné easyJet, Ryanair či Wizz Air, tedy prakticky hlavní evropské nízkonákladovky. Dalšími společnostmi jsou například Air Arabia, Jetblue, Vietjet nebo Westjet.

Portál letos ocenil také aerolinky, které nabídly nadstandardní servis v době pandemie. Zahrnuje to například množství srozumitelných informací na stránkách, flexibilitu ohledně kupování letenek nebo poskytování ochranných pomůcek cestujícím i posádce.

Mezi těmito společnosti jsou třeba Air Baltic, Air New Zealand, KLM, Delta Air Lines či Emirates. „Všechny udávají trendy, co se bezpečnosti cestování týče,“ vysvětlit Thomas.

Nejbezpečnější aerolinky
1. Qantas
2. Qatar Airways
3. Air New Zealand
4. Singapore Airlines
5. Emirates
6. EVA Air
7. Etihad Airways
8. Alaska Airlines
9. Cathay Pacific Airways
10. British Airways
11. Virgin Australia/Virgin Atlantic
12. Hawaiian Airlines
13. Southwest Airlines
14. Delta Air Lines
15. American Airlines
16. SAS
17. Finnair
18. Lufthansa
19. KLM
20. United Airlines
Zdroj: AirlineRatings.com

Reklama

Výběr článků

Načítám