Hlavní obsah

Návštěvníci brněnské zoo se svezou lanovkou

Je tu krásně, ale ten kopec, naříkají občas návštěvníci zoo v Brně. Zájemci se sice na vrchol Mniší hory mohou svézt elektrovláčky, ale město jako správce už dlouho volá po modernějším způsobu přepravy. Projektů a nápadů s lanovkou už bylo několik. Ten poslední však dostal zelenou. Moderní, tichá pozemní lanová dráha se spodním stanovištěm poblíž oblíbených medvědů má být vybudována do dvou let.

Foto: Vizualizace MMB

Návrh, jak by měla vypadat nová pozemní lanovka v brněnské zoo.

Článek

Na posledním jednání v tomto týdnu Rada města Brna schválila investiční záměr na stavbu pozemní kolejové lanovky. Předpokládané náklady jsou necelých 85 milionů korun. Jeden z brněnských top cílů tak bude výrazně dostupnější.

„Důvodem pro vybudování lanovky je potřeba zajistit návštěvníkům komfortní výstup do nejvyššího místa zahrady, odkud mohou pohodlně scházet po stávajících cestách kolem expozic směrem k východu. Navržená lanová dráha výrazně usnadní prohlídku handicapovaným, seniorům či rodinám s kočárky,” uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Obslouží až 1200 lidí za hodinu

„V současné době se lidé obtížně dostávají přes stometrové převýšení až k africké vesnici a k ostatním expozicím umístěným na vrcholu Mniší hory. Od zprovoznění lanovky si tak slibujeme vyšší návštěvnost, což bude mít také vliv na větší finanční soběstačnost zoo,“ doplnila primátorka a současně uvedla základní parametry navrhovaného díla.

„Lanová kolejová dráha je plánována při západní hranici zoo. Trasa nahoru bude přímá, dolů povede klikatě lesem s možností nahlížet do přilehlých expozic. Kabinky budou sloužit pro čtyři až šest osob a budou vhodné i pro přepravu kol, kočárků nebo osob se zdravotním postižením. Celková kapacita je až 1200 lidí za hodinu,“ popsala primátorka.

„První návštěvníci by na vrchol Mniší hory mohli lanovkou vyjet už v roce 2023,“ uvedl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Bunkr v Darkovičkách už letos neotevře

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám