Hlavní obsah

Bunkr v Darkovičkách už letos neotevře

Rozsáhlá oprava pláště pěchotního srubu MO-S 19 Alej, který je součástí Areálu československého opevnění v Darkovičkách u Hlučína, stále není u konce. První návštěvníky měl bunkr přivítat už letos v létě, ale kvůli špatnému počasí se jeho rekonstrukce zdržela. Otevřen tak bude až na jaře, návštěvníci se pak mohou těšit na mírně pozměněnou expozici.

Foto: Aleš Honus , Právo

Pevnostní srub MO-S 19 Alej v Darkovičkách je obehnán lešením.

Článek

„Rekonstrukci zdrželo hlavně počasí,“ řekl Právu správce objektu Petr Adamus. Vysvětlil, že při stavebních pracích se používá těžká technika, která se ale v areálu nemohla pohybovat na rozmočené půdě, protože by zapadla do bahna. Proto se muselo po velkou část jarních deštivých měsíců čekat, až vyschne půda.

Důvodem rekonstrukce objektu, postaveného před druhou světovou válkou, byl špatný stavební stav bunkru, do nějž zatékalo. Nutná byla kompletní rekonstrukce a hydroizolace vnějšího pláště včetně střechy. Trhliny zde vznikly, když odsud Němci za války vytrhávali ocelové zvony a střílny, aby je použili jako materiál ve zbrojním průmyslu.

Učila mezi Mayi a zabila štíra sprejem. Mexiko je srdcovka, říká o zemi Češka

Podcasty a pořady

Další poškození vzniklo během Ostravsko-opavské operace. „Objekt má za sebou těžké bojové nasazení, byl ostřelován dělostřelectvem. Trhliny se sice opravovaly už před třiceti lety, ale od té doby se na vnějším plášti opět podepsal zub času a do bunkru se znovu začala dostávat voda,“ dodal Adamus.

Pěchotní srub MO-S 9 Alej patří k nejzajímavějším pevnostním muzeím v České republice i v Evropě. Je součástí pevnostního areálu, který má ve správě Slezské zemské muzeum v Opavě. Má tloušťku stropu dva a půl metru a je vybaven zbraněmi z období druhé světové války včetně lafet (zařízení pro upevnění zbraní) a optiky, v jedné ze střeleckých místnosti je zachycena rekonstrukce a vývoj lafetace, zbývající část objektu je zrekonstruována do původní podoby z roku 1938.

Nové repliky armádních postelí

Součástí bunkru je i ubikace mužstva, která po otevření na jaře bude nově vybavena i replikami původních postelí. „Doposud tam byly klasické armádní postele, protože v době dřívější rekonstrukce nebyl přístup k archivním materiálům. Ty se zatajovaly,“ vysvětlil Adamus.

Jedno z nejhezčích míst v Dominikáně? Ostrov Saona je jako z katalogu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám