Hlavní obsah

Národní park Šumava měl loni méně návštěvníků než v předchozích letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumavský národní park loni navštívilo 2,4 milionu lidí. Je to o osm procent méně než v roce 2022, ale výrazně více než v letech před pandemií koronaviru. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Chalupská slať je jedním z mnoha lákadel Šumavy.

Článek

„Rok 2019 byl do té doby se svými skoro 2,1 milionu návštěvníků rekordním. Jenže pandemie koronaviru, která udeřila na jaře v roce 2020, přepsala i tento nastavený rekord. V roce 2020 navštívilo národní park Šumava 2,55 milionu lidí. Jen o pár desítek tisíc návštěvníků méně jsme zaznamenali v roce následujícím,“ uvedl Dvořák.

Při pandemii byla řada obchodů či center zábavy ve městech zavřená. A lidé proto více jezdili do přírody. „Mysleli jsme si, že se nyní budeme s návštěvností vracet do roků před covidem. Ale jsme příjemně překvapeni, že tomu tak není,“ řekl mluvčí.

Více než 40 procent návštěvníků přichází do šumavského parku v období letních prázdnin. Zimní sezona tvoří zhruba 13 procent z celkové návštěvnosti.

Synagoga v Hartmanicích vypovídá o zlu, lidské vůli i o naději na soužití

Tipy na výlety

„Stále silnější je podzimní sezona, a to především září. Zpožděný nástup tepla po skončení zimy zvýšil návštěvnost v měsících květnu a červnu,“ uvedl Josef Štemberk ze Správy NP Šumava.

Nejnavštěvovanější místa jsou v okolí Modravy na Klatovsku. Jde především o trasu přes Rybárnu na Javoří Pilu a Tříjezerní slať. Dále turisté vyhledávají Chalupskou slať, Jezerní slať nebo prameny Vltavy. Nejnavštěvovanějším zařízením Správy NP Šumava loni bylo s více než 110 tisíci lidí návštěvnické centrum Srní, kde je možné pozorovat vlky.

KVÍZ: Co víte o národních parcích USA?

Cestování

Šumavou bez lyží aneb Když sníh ne a ne napadnout

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám