Hlavní obsah

Napoleon předvede na bojišti pod Santonem legendární Lví skok

V současné době vrcholí přípravy na 217. výročí Bitvy tří císařů, která vešla do dějin také jako Bitva u Slavkova. Po covidových omezeních budou letošní vzpomínkové akce opět v plném rozsahu a uskuteční se ve dnech 30. listopadu až 4. prosince. Vyvrcholením bude v sobotu 3. prosince bitevní ukázka s Napoleonovým manévrem, který vešel do dějin vojenství jako Lví skok.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Bitevní ukázka, která trvá zhruba půldruhé hodiny, je pečlivě sestaveným představením, jež vyžaduje náročnou přípravu. I když to divák nevidí, využívají se při ní nejmodernější komunikační prostředky.

Článek

„V letošním roce už proběhla nebo je v plánu řada významných akcí, kde měl vojenskou část na starosti Jakub Samek z Projektu Austerlitz, který velí i nadcházející ukázce, jež bude epilogem a současně vyvrcholením velmi atraktivní sezóny napoleonského reenactmentu (historické rekonstrukce) v Evropě. Předpokládáme účast přibližně tisíce uniformovaných účastníků z patnácti zemí světa,“ řekl Právu za organizátory Miroslav Jandora ze společnosti Projekt Austerlitz.

Do vystoupení se podle něj zapojí rovněž na 60 koní, 15 děl, ranhojič a další doprovod vojáků. „Bitevní ukázka, která je přístupná zdarma, je vždy největší lákadlem, a i letos počítáme s návštěvností několika tisíc lidí. Nejde však o nějakou oslavu války či vojenství,“ doplnil Jandora s tím, že organizační tým k akci přistupuje jako k připomínce krutosti a nesmyslnosti války. I proto budou součástí různé pietní akce.

Akci poznamená válka na Ukrajině

Jandora podotkl, že válka na Ukrajině svým způsobem poznamená složení bitevních účastníků. Vyznavačů vojenské historie z období napoleonských válek totiž v minulosti přijíždělo z Ruska vždy několik desítek.

„Bylo jich obvykle třicet, čtyřicet, jen při kulatých výročích o něco víc. Paradoxně však vystupovali na bojišti nejčastěji ve francouzských uniformách. Ovšem i letos budou samozřejmě dobové ruské uniformy zastoupeny. Ty však oblékají ponejvíce Češi, Němci či Poláci,“ řekl Jandora.

Na bojišti, které je unikátní už svou rozlohou o výměře 200 × 250 metrů, se odehraje ukázka s komentářem odborníků na vojenskou historii Leonida Křížka a Jiřího Kučery. Postavu Napoleona letos opět ztvární americký herec Mark Schneider z Virginie, který se role ujímá už od roku 2005.  Také letos budou jezdit z Brna kyvadlové autobusy zdarma, organizaci parkování v místě bojiště budou řídit desítky dobrovolníků.

Terčino údolí je novohradský skvost, který téměř zničily povodně

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám