Hlavní obsah

Nad pražskými restauracemi Alcron a La Degustation září michelinské hvězdy

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Praha
Aktualizováno

Letošní průvodce Michelin udělil pražským restauracím Alcron v hotelu Radisson a La Degustation Boheme Bourgeoise jednu hvězdičku. Poprvé v historii tak získali toto prestižní ocenění dva čeští šéfkuchaři: Roman Paulus z restaurace Alcron a Oldřich Sahajdák z La Degustation Boheme Bourgeoise. Informoval o tom mluvčí české odbočky Michelinu Daniel Cahel.

Foto: Alcron Restaurant

Restaurace Alcron se pyšní michelinskou hvězdou

Článek

Průvodce Michelin Main Cities of Europe 2012 zahrnuje 3600 zařízení, z nichž je 2100 restaurací a 1500 hotelů ve 44 městech 20 evropských zemí. Z českých restaurací se v něm dále objevily ty, které získaly ocenění Bib Gourmand znamenající "dobré jídlo za přijatelné ceny". Z loňského roku toto ocenění obhájily restaurace SaSaZu, Le Terroir, Aromi a Divinis a nově ho obdržely restaurace Sansho a Monastery.

Nejvyšší ocenění, michelinskou hvězdu, v minulosti v Česku získal třikrát italský šéfkuchař Andrea Accordi, který pracoval v restauraci Allegro hotelu Four Seasons. Loni ale odešel do Petrohradu.

Průvodce Michelin Main Cities of Europe 2011 vychází v angličtině a zaměřuje se na obchodní klientelu a turisty navštěvující významná evropská města. Dostupný je v tištěné podobě a na webové stránce Viamichelin.com, kterou ročně navštíví více než 400 milionů lidí. Jeho tištěná verze bude v prodeji od čtvrtka na pultech vybraných knihkupectví za zhruba 500 korun.

Foto: La Degustation Boheme Bourgeoise

La Degustation Boheme Bourgeoise

La Degustation Boheme Bourgeoise vznikla v roce 2006 jako první degustační restaurace v České republice. Specializuje se na klasickou českou kuchyni z konce 19. století. Menu vychází z receptů Marie B. Svobodové z roku 1984. Zákazníkům nabízí také mezinárodní degustační menu. Jednotlivé chody se řídí podle sezóny. Restaurace je nekuřácká. Spolumajitelem a šéfkuchařem je Oldřich Sahajdák, hlavní sommeliérkou je Klára Kollárová.

Foto: La Degustation Boheme Bourgeoise

Interiéry La Degustation

V letech 2009 a 2010 restaurace vyhrála českou anketu Maurerův Grand Restaurant, kde minulý rok získala čtvrté místo. Roku 2010 získala Cenu Jaroslava Vašaty určenou pro úspěšný český gastronomický koncept. Podnik je součástí gastronomického konceptu Ambiente.

"Z udělení hvězdy máme velkou radost a jsme rádi, že ji dostali čeští kuchaři. Gratulujeme také Romanu Paulusovi. O českou kuchyni a naše hosty budeme nadále pečovat. Tento úspěch je pro nás motivací rozvíjet se tak, abychom jednou získali druhou. Děkujeme našim hostů a celému týmu," řekla za La Degustation Svatava Dvořáčková, marketingová manažerka společnosti Ambiente.

Šestatřicetiletý Sahajdák sbíral profesní zkušenosti v Německu, Itálii, Portugalsku, Novém Zélandu i na kurzech Amerického kulinářského institutu (C.I.A.). Pracoval v několika restauracích Ambiente.

Foto: Alcron

Tuňákový tatarák s pěnou z chřestu z Alcronu

Hotel Alcron byl otevřen v roce 1932, jeho investorem, stavitelem a architektem byl Alois Krofta. Dnes je restaurace Alcron součástí hotelu Radisson Blu Alcron.

V roce 1948 byl hotel znárodněn a po roce 1990 zrestituován. Následně budovu získala rakouská společnost CROWN WSF Co., která začala s rekonstrukcí. Později uzavřela dohodu o řízení hotelu se společností Radisson SAS. Rekonstrukce byla dokončena v roce 1998.

Foto: Alcron

Candáta s čočkovým salátem z Alcronu

Restauraci Alcron se pravidelně umísťuje v TOP 10 žebříčku nejlepších restaurací v průvodci Maurerův výběr Grand Restaurant (v roce 2009 se umístila na 1. místě), je také několikanásobným držitelem ocenění Americké akademie pro pohostinství v New Yorku Five Star Diamond Award.

Šéfkuchařem hotelu je od roku 2008 sedmatřicetietý Roman Paulus. Do Alcronu přišel z pražského hotelu Hilton. Pyšní se mj. titulem Kuchař roku 2009/2010. Paulus kariéru zahájil začátkem 90. let v Rakousku, působil ve známém hotelu Savoy v Londýně a na zaoceánské lodi Queen Elisabeth II.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám