Hlavní obsah

Vodopád i bujná krytá džungle. Singapurské letiště Changi je opět nejlepším na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Singapurské letiště Changi neplatí jen za pouhý výchozí bod pro cesty. Už několik let je to destinace sama pro sebe, za což mohou futuristické prostory plné zeleně či prosklená budova Jewel s kruhovým vodopádem. Nyní se letiště vrátilo na první příčku jakožto nejlepší na světě, prvenství získalo v rámci prestižních cen portálu Skytrax.

Foto: Profimedia.cz

Singapurské letiště je známé například budovou Jewel, která ukrývá kruhový vodopád.

Článek

Jedno z nejmodernějších asijských letišť obsadilo v minulosti první příčku osmkrát v řadě, v letech 2021 a 2022 ale o svou výsadní pozici přišlo, když v cenách portálu Skytrax zvítězilo katarské Mezinárodní letiště Dauhá Hamad. Mohla za to pandemie a pokles množství cestujících, kteří skrze Changi prošli.

„Singapurské letiště Changi vždy patřilo mezi oblíbená místa cestovatelů a samozřejmě spadlo o pár míst, když se kvůli covidu-19 drasticky snížil provoz,“ řekl serveru CNN Peter Miller ze Skytraxu. Doplnil, že na letišti si každý pasažér najde to svoje, díky čemuž jeho popularita neustále narůstá.

Jedním z hlavních lákadel je zmiňovaný vnitřní kruhový vodopád vysoký 40 metrů, dále pak motýlí zahrada, kino IMAX nebo přes dvě stovky obchodů, restaurací a míst, kde lze zabít čas při čekání na spoj. „Jde primárně o tranzitní místo a z odezvy od cestujících víme, že si letiště vede tak dobře, protože nabízí širokou škálu zařízení a vybavení pro všechny typy zákazníků – rodiny, obchodníky i turisty,“ vysvětlil Miller.

Bodovaly Japonsko, Jižní Korea i Francie

Na druhé příčce se umístilo katarské letiště Dauhá Hamad, třetí je tokijské letiště Haneda. Čtvrté místo patří jihokorejskému letišti Inčchon, páté pařížskému Letišti Charlese De Gaulla. Následují letiště v Istanbulu, Mnichově, Curychu, druhé tokijské letiště Narita, první desítku pak uzavírá Letiště Adolfa Suaréze v Madridu.

Celkově žebříček tvoří dvacet zástupců, mezi nimiž jsou například i Mezinárodní letiště Dubaj, Řím Fiumicino či letiště v Melbourne a Vancouveru.

Nejlepší letiště světa
1. Letiště Singapur Changi
2. Mezinárodní letiště Dauhá Hamad, Katar
3. Letiště Haneda, Japonsko
4. Mezinárodní letiště Inčchon, Jižní Korea
5. Letiště Charlese de Gaulla, Francie
6. Letiště Istanbul, Turecko
7. Letiště Mnichov, Německo
8. Curyšské mezinárodní letiště, Švýcarsko
9. Letiště Narita, Japonsko
10. Letiště Adolfa Suaréze, Španělsko
Zdroj: Skytrax

První britské letiště zruší pravidlo, které ztrpčuje život mnoha cestujícím

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám