Hlavní obsah

Na Lipensku očekávají krušnou zimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na krušnou zimu se připravují podnikatelé v turistickém ruchu na Šumavě i Lipensku. Kvůli zvyšujícím se cenám energií dokonce zavřou některé apartmány. Léto patřilo mezi ty slabší a o podzim není valný zájem.

Foto: Profimedia.cz

O ubytování na podzim není zatím velký zájem (ilustrační foto).

Článek

Právu to potvrdil například Jiří Falout, který spravuje několik apartmánů a infocentrum v Lipně nad Vltavou. „Tři majitelé mi už potvrdili, že budeme ubytovávat hosty do října a pak zavřeme, protože by se to vzhledem k nákladům na energie nevyplatilo,“ uvedl Falout.

Upozornil, že zatím zaznamenává i slabý zájem o podzim. „Dříve jezdili v tomto období senioři s dětmi nebo páry, teď skoro nikdo a poptávka není valná ani na zimní měsíce,“ vysvětlil Falout. Podle něho bude rozhodující, do jaké výše vystoupají ceny energií.

Zájem o ubytování v září je ještě docela slušný, ale říjen a listopad vypadají mizerně.
Jiří Mánek, ředitel Turistického spolku Lipenska

„Lidé začínají logicky šetřit, protože nikdo neví, co přesně přijde, a podobné je to u podnikatelů. Rozhodně nás nečekají z hlediska turistického ruchu ideální měsíce,“ doplnil Falout.

Loosův plzeňský skvost se znovu otevírá

Cestování

Na slabší léto upozornil i ředitel Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek. „Pokles dvacet procent oproti předcovidové sezoně je opravdu dost. Musíme si uvědomit, že penziony i hotely zaměstnávají řadu lidí, kteří jsou zvyklí na určitý standard ohledně mzdy, a pracovních sil v gastronomii ubývá. Je těžké někoho schopného sehnat i udržet,“ konstatoval Mánek.

Podle něho je zájem o ubytování v září ještě docela slušný. „Tady zas takový propad nebude, ale říjen a listopad vypadají mizerně,“ posteskl si Mánek.

Šumava bude od Nového roku asi dražší

Na Lipensku je poměrně běžné, že podnikatelé dotují podzim z letních zisků. „Nyní se však vydali po covidu a také bylo slabší léto, a tak to bude složité. Dá se samozřejmě očekávat, že vzrostou ceny v závislosti na růstu cen energií,“ doplnil Mánek.

Trochu lepší situace je v centrální Šumavě, která má z hlediska zájmu o ubytování výsostné postavení. „I my jsme tady měli v hlavní sezoně asi dvacetiprocentní pokles návštěvnosti, což bylo patrné například i na parkovacích automatech,“ zmínil majitel penzionu a starosta Kvildy Václav Vostradovský (STAN).

Jinak ale turisté na Šumavu i v září vyrážejí. „Jistý zájem je patrný i na podzim a turisté poptávají i zimní sezonu. Dá se ale očekávat, že provozovatelé hotelů i penzionů budou v příštím roce zdražovat podle vývoje cen energií. Jestliže dosud zaplatili například za jednu noc 450 korun, může to být třeba 500 i víc,“ dodal Vostradovský.

Z Plané se bude létat na dovolenou

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám