Hlavní obsah

Na letišti v Courchevelu není prostor pro sebemenší chybu

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už dovolenou na horách milujete jakkoli, možná byste se jí ještě rádi vzdali, kdybyste se do dané lokality museli dopravit letadlem přistávajícím na takovém letišti, jaké je ve francouzském Courchevelu. Ranvej, umístěná mezi alpskými sjezdovkami, vyžaduje od pilotů zvláštní výcvik.

BEZ KOMENTÁŘE: Letiště Courchevel je jedním z nejnebezpečnějších na světě

 
Článek

Přistání ani odlet není na courchevelském horském letišti pro slabší povahy. Přistávací dráha měří pouhých 525 metrů a její nerovný povrch dosahuje sklonu až 18,5 stupně. Se srovnáním terénu si tady nikdo příliš hlavu nelámal.

Letadla přistávají do kopce a naopak vzlétají při sjezdu z kopce. Od země se odlepují jen několik sekund před začátkem hlubokého srázu na jednom konci ranveje. Nervy v tu chvíli pracují asi hlavně pasažérům.

Zajímavost

Courchevelské letiště mohou fanoušci bondovek poznat z filmů Zlaté oko (1995) a Zítřek nikdy neumírá (1997).

Otrlí piloti, kteří mají odvahu na letiště Courchevel létat, musejí mít speciální licenci pro horské piloty. Ranvej je vystavěná ve výšce okolo 2000 metrů nad mořem. Lemují ji vrcholky francouzských Alp a lyžařské sjezdovky na jejich svazích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám