Hlavní obsah

Liduprázdné španělské letiště se draží za zlomek původní ceny

Novinky, fis

Jen několik let staré španělské letiště Ciudad Real Central zeje už delší dobu prázdnotou. Zadlužený letištní areál je aktuálně v dražbě za zhruba desetinu částky, kterou stála jeho výstavba. Se svými nabídkami se mohou zájemci hlásit do konce tohoto roku.

BEZ KOMENTÁŘE: Letiště Ciudad Real Central je ve dražbě

 
Článek

Letiště Ciudad Real Central, otevřené koncem roku 2008, měly využívat hlavně nízkonákladové letecké společnosti. Poslední ho ale opustily už v roce 2011, a tak byl letištní areál na jaře 2012 definitivně uzavřen. Příhodně se mu začalo přezdívat „letiště duchů“.

Původní plán, že budou letištěm, vzdáleným okolo 200 kilometrů od Madridu, ročně proudit milióny pasažérů, rychle selhal. Zbyl jen vylidněný prostor a dluh dosahující v přepočtu výše 14,5 miliardy korun. Zatímco výstavba moderního letiště přišla v přepočtu na přibližně 27,5 miliardy korun, do dražby šlo aktuálně za vyvolávací cenu 100 miliónů eur, tedy víc než 2,7 miliardy korun.

Případní zájemci mají na složení nabídky včetně pětiprocentní zálohy z nabízené částky ještě více než dva týdny, přesněji to musejí stihnout do neděle 29. prosince. Rozhodnutí o prodeji by následně mělo padnout do února příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám